Четири български компании ще обновят млекопреработвателния завод "Братиндол" край Битоля. Става въпрос за инвестиция от един милион евро, а обектът се очаква да бъде открит през първата половина на следващия месеца, предаде БНР.

Този проект е част от правителствената програма за привличане на чуждестранни инвестиции. Неговата реализация ще помогне за решаването на проблема с излишъка от мляко, каза македонският министър на земеделието Ацо Спасеноски след среща с представителя на българските фирми Стефан Василев и със собственика на Братиндол Тоде Ивановски.

Капацитетът на обновения завод ще бъде 100-120 тона дневна преработка на мляко, а първите продукти се очакват три месеца след откриването. В завода ще се произвеждат традиционни балкански сирена - твърди и бели саламурени.

Около 70 процента от произведеното ще се пласира на македонския пазар, а останалите 30 процента ще се изнасят, каза Василев.

Българските компании, които решиха да инвестират в Македония, смятат, че в страната има добър бизнес климат, който освен постигане на печалба ще даде възможност и за насърчаване на македонското селско стопанство, каза представителят на българските фирми Стефан Василев.