На 3 май ще стартира ЛОТ2 от „Магистрала Тракия" и по този начин ще бъдат отворени 4 000 работни места.

Това съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Шефът на АПИ Божидар Йотов официално обяви, че е подписал решението за победител в конкурса за изпълнител на ЛОТ2.

В 10-дневен срок обаче решението може да се обжалва. Затова той, както и представителите на МРРБ, отказаха да съобщят данни за банковите гаранции на оферентите.

Според министър Плевнелиев договорът за ЛОТ2 ще има достатъчно много условия, за да е сигурно, че ще бъде изпълнен качествено и в срок.

За разлика от случая с Магистрала „Люлин", при който неизпълнението може да бъде отчетено едва след като изтече договорът, в случая с ЛОТ2 е предвидено изпълнението да се отчита на всеки етап, изтъкна министърът.

Божидар Йотов заяви от своя страна, че всички обстоятелства са проверени внимателно преди да бъде избран победителят „Магистрали Трейс".

Сред положителните страни на офертата им са предвидената ниска печалба, че имат доста сериозна кадрова обезпеченост, че техните бази са в района на обекта, а също и че имат опит - „Трейс" са строили и ЛОТ1 от АМ „Тракия".

Заместник-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов обяви, че стартира тръжната процедура за ЛОТ3. Искаме оферта с твърда цена и твърд срок, заяви той. Офертите ще бъдат набирани до 29 април 2010г.

По-рано днес, по време на парламентарния контрол, строителният министър отбеляза, че тъжната документация за изграждането на АМ Тракия е дадена на различни институции и организации, които да се убедят в прозрачността на процедурите.
Предвидени са сериозни санкции за изпълнителите, ако не изпълняват договореното или пък забавят строителството.

Толеранс при забавяне може да има, ако изпълнителят срещне непредвидени геоложки трудности в процеса на работа.

Супервайзор ще следи процесите, поясни Плевнелиев.
Този път конкурсът е по всички правила, каза още строителният министър, обяснявайки, че предишният път в процедурата са били залегнали дискриминационни условия към изпълнителите.