Намаляване ставката на ДДС за българските плодове и зеленчуци на 5%. За това настояват 20 браншови организации от аграрния и преработвателния сектор в открито писмо.

Те искат спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която въпросът да бъде обсъден.

В писмото се посочва, че 2000 година браншът непрекъснато поставя въпроса за високия процент на ДДС за плодовете и зеленчуците.

От КНСБ настояват за общо намаляване на ДДС

От КНСБ настояват за общо намаляване на ДДС

Липсва логика да се намалява ДДС на крайната стока в заведенията и ресторантите на 9%

Според тях 20-процентната ставка на данъка за храните прави продукцията на родните производители неконкурентна спрямо внасяната от ЕС и от трети страни аналогична стока, която често влиза у нас без ДДС, без документи и без проверка за безопасност от Агенцията по храните. Родните земеделци смятат, че това е довело до практическо унищожаване на сектора и масова емиграция на хората от селските райони.

По тази причина 20-те организации се надяват на директен разговор с премиера, за да го убедят, че намаляването на ставката за плодовете и зеленчуците няма да доведе до намаляване на приходите в бюджета, а само ще отстрани негативните практики за неплащане на ДДС и натиска на нелоялната конкуренция, оказван върху легалните производители.

Припомняме, миналата седмица премиерът Бойко Борисов направи отстъпка пред хотелиерите и ресторантьорите - ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. ГЕРБ и Обединените патриоти подписват Закона за ДДС, с което ставката се намалява на 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година.

Мярката за намаляване на ДДС е обидна и много неадекватна, отчете Иван Костов

Мярката за намаляване на ДДС е обидна и много неадекватна, отчете Иван Костов

Тя разрушава много баланси в данъчната система и подсказва, че този бизнес е в сивия сектор