Всички дейности, свързани с продължаване експлоатацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ-Козлодуй, вървят по план и са координирани с Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Това заяви председателят на родния ядрен регулатор Лъчезар Костов. В момента консултантът по проекта за оценка на ресурса на 5-и блок "Уорли Парсънс" извършва оценка на подадената от АЕЦ Козлодуй документация, свързана с плана за работа и първоначалните оценки извършени до ноември 2014 г.

До ноември 2016 г. АЕЦ-Козлодуй заедно с изпълнителя на проекта за модернизация "Россенергоатом" и EDF трябва да предадат цялата необходима документация в АЯР по отношение издаването на бъдещ лиценз от 2017 г. за 10 години, каза още Костов.

Той заяви, че животът на реакторите може да бъде продължен и над 30 години, ако критичното оборудване в него остане здраво. Припомняме, че доскоро се смяташе, че максималният възможен срок на експлоатация е 30 г.

Във връзка с дейностите по 5-и блок е възможно той да бъде изведен по-дълго време от експлоатация по време на плановите годишни ремонти, които обикновено продължават около месец.

По отношение на 7-ми блок АЯР очаква от инвеститора в лицето на АЕЦ Козлодуй да представи няколко документа, за да може да се издаде разрешение за ползване на площадка. Вчера стана ясно, че експертният съвет към Министерството на околната среда и водите е одобрил Оценката за въздействие върху околната среда на площадката и се очаква окончателното одобрение на ресорния министър. Този документ обаче няма да е достатъчен, защото по-важният документ е предварителният отчет по безопасност, който още не е представен.

АЯР през тази година е издала два лиценза за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения, които включват 1 и 2 блок на атомната електроцентрала. От тази година се очаква да започне демонтирането на някои нискорадиоактивни елементи, като постепенно с придобиването на опит ще се преминава и към "разглобяване" на основните елементи на ядрения реактор. Най-рано след 5 години може да започне премахването на елементи от корпусна на реакторите, но този процес няма изглед да приключи до 2030 г.