202.03 лева на едно лице е границата на бедността, според изчисленията на КНСБ за издръжката на живота в края на миналата година.

23% от домакинствата са под границата на бедност, показват изчисленията. 43% от домакинствата живеят с общ доход на едно лице 270 лева.

Шефът на КНСБ Пламен Димитров
посочи и данни на Евростат, според които България е отбелязала рекорд - 49.2% от населението в страната са в риск от бедност.
Димитров съобщи още, че 35% от хората в България живеят при силни лишения и посочи за сравнение, че в ЕС такива хора са само 8%.
По мнението на Димитров в България се задълбочава поляризацията на доходите.

По думите на шефа на КНСБ Пламен Димитров политиката, която се води на засилени рестрикции увеличава бедността в България. В България драматично се задълбочава бедността, както в никоя друга страна от ЕС, каза той и изтъкна повишаването на цените, стоките и услугите в здравеопазването.

Според изследването на КНСБ издръжката на живота за едно лице през декември възлиза на 536.53 лева.
Факторите, които са повлияли това са покачването на акцизите, поскъпването на основните храни и горивата, както и липсата на държавни мерки за справяне с ръста на цените и спекулата, посочиха от КНСБ.

Според експертите на синдиката ефектите на икономическата криза се отразяват много повече в предприятията с нисък размер на работни заплати.