Над 23 млрд. евро са чуждестранните инвестиции, влезли в България от 2000 до 2015 година. Инвестициите са направени от 77 държави като над 50% от тях са в София, съобщи главният изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) Владимир Данаилов.

Направленията, в които София ще инвестира в следващите години, са производствата с високодобавена стойност, смарт сити, индустриите, свързани с качеството на живот и здравето на хората, туризъм и други. Главните цели на инвестициите са постигането на предвидима данъчна политика, удобна инфраструктура, възможностите за качествен транспорт, младите и високообразовани кадри, допълни Данаилов.

На първата за годината среща на СОАПИ с търговски аташета, съветници по икономическите въпроси и представители на двустранните камари у нас бяха представени проектите за бъдещи инвестиции. Среди проектите, към които търговските представители на чуждите държави проявиха интерес, са тези за обновяване на Западен парк и Северен Парк, както и този за бъдещия "Сливница Плаза". На срещата бяха представени и инвестиционните проекти за баните с минерална вода в София - Горна баня и Овча купел, както и проект за аква парк в кв. Чепинци. Към тях интерес проявиха представителите на Чехия, Унгария и Полша.

На срещата бе одобрена и идеята на Агенцията да се направят поредица от работни бизнес срещи между софийските предприемачи и бизнеса от държавите, които те представляват. СОАПИ вече работи по един такъв проект с Осло, Норвегия.

На срещата присъстваха заместник кметовете Дончо Барбалов и Евгени Крусев. На нея бе представен и новия изпълнителен директор на Агенцията с ресор приватизация д-р Вергиния Стоянова.