През втората половина на април се регистрира ново увеличение на цените на храните, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от БНР.

През изминалия месец цената на захарта поскъпва с 2,4 на сто. С около 5-6 процента скача цената на кравето сирене и между 1 и 3 процента поскъпват месните произведения.

Цените на повечето плодове и зеленчуци са по-високи през април в сравнение с март.

Най-голям ръст бележат цените на оранжерийните домати - 18 на сто, портокалите - 17 на сто и ябълките - 15 на сто. За една година експертите регистрират покачване на цената на олиото с 45%, на брашното с 53 % и на захарта с 56%.

В интервала 20 - 30 процента е поскъпването на годишна база на лещата, млечните произведения, рибата и пилешкото месо. Спрямо април 2010 година се отчита ръст от около 70 - 80 на сто на цената на картофите и чесъна. Ябълките и зелето са поскъпнали на годишна база с около 40 на сто.

Покачване на цените на годишна база в интервала 7-11 на сто има при бананите, портокалите и морковите.