Преди съвета: Симеон изпълнил обещанията си отпреди 4 години

500 лв. средна работна заплата през 2009 година обеща НДСВ, ако българите й гласуват доверие за втори мандат.

Днес политическият съвет на партията прие след близо 4-часово заседание 100-страничната си програма под надслов “Силна икономика, високи доходи, сигурност за всички”.

Икономическите приоритети на жълтите, залегнали в документа, са били предварително обсъдени и одобрени от представители на бизнеса, съобщи Лидия Шулева.
В същото време НДСВ са отразили в проекта си и направените от деловите среди предложения.

Предвиден е ръст с 8% на БВП, 6.3 млрд. евро чуждестранни инвестиции до 2009 година, намаляване на безработицата до 10%.
НДСВ ще продължи политиката на намаляване на данъчната тежест, въвеждайки елементи на плосък данък и три етажа за облагане на доходите – 0%, 9% и 19%.
Допълнително ще бъде уточнено върху какви доходи ще се начисляват трите ставки.

Основен акцент обаче през следващия мандат ще е намаляването на осигурителната тежест, каза Шулева.
Предвижда се свалянето на пенсионната осигуровка с 3 до 5 пункта и прехвърляне до 10% от осигурителните вноски в личните сметки в пенсионните фондове.

Накратко
  • 500 лв. ср.раб.запл. през 2009
  • 8% ръст на БВП
  • 6.3 млрд. евро чуждестранни инвестиции
  • свалянето на пенсионната осигуровка до 5 пункта
  • пенсия-75% от работната заплата
  • 1.5 млрд. евро преки субсидии за земеделието
  • Два пъти повече полицаи на улицата
  • Според Шулева амбициозната идея е ако пенсията днес е 30% от работната заплата, то утре тя да е 75% и то, без да се налага държавата да я увеличава.
    НДСВ предвижда създаването на “сребърен фонд” за повишаване на пенсиите на днешните пенсионери.
    Парите в него ще идват от приватизация, от бюджетните излишъци и от фискалния резерв.

    Особени грижи партията на Сакскобургготски ще полага за младите семейства, като си е поставила за цел парите за майчинство да станат съпоставими по размер с работната заплата.
    НДСВ очаква, че българското селско стопанство ще получи от ЕС 1.5 млрд. евро преки субсидии за своето развитие.

    Според Шулева на туризма се гледа като на секторна политика, която подпомага балансираното регионално развитие.
    Амбициите са чуждестранните туристи у нас да се увеличат с 10%, а приходите от отрасъла да достигнат 2 млрд. евро годишно.

    Акцентите в здравната политика са равен достъп до качествено здравеопазване и профилактиката и ранна диагностика на заболяванията.
    НДСВ смята, че държавата не може да се оттегли от тази сфера и предлага финансиране на профилактика на деца до 18 години, включително и при стоматолог.
    Гарантира се и достъп до педиатър, а за бременните и майките – до АГ-специалист.
    В програмата е залегнало и премахване на системата на направленията за някои групи значими заболявания. Другата идея на жълтите е създаване на мобилни екипи на специалисти, които да покриват отдалечените и труднодостъпни райони и подобряването на качеството на спешната помощ.
    За това е предвидено закупуване на 8 санитарни хеликоптера с бюджетни средства.

    Приоритетите в средното образование остават същите, за висшето НДСВ предвижда засилване на връзката образование–наука–бизнес за реално осъществяване на икономиката, основана на знанието.

    Два пъти повече полицаи на улицата, нови 3000 униформени за малките населени места и прилагане на Закона за конфискация “Петканов” са част от мерките за гарантиране на ред и сигурност.
    Пламен Панайотов обяви, че целта е полицаите да бъдат по-близо до хората, като обеща, че ако получат мандат ще покрият половината от 10%-ния незает 60-хиляден щат на МВР.

    НДСВ смята, че вече е време да бъде проведен сериозен политически дебат за конституционна реформа, която ще гарантира подобряване на работата на съдебната система, каза Даниел Вълчев.
    Според него подобна дискусия е необходима, тъй като нито една партия не може сама да направи такива промени.
    Той още веднъж повтори, че реформа е необходима в сфера на предварителното производство, за превръщане на прокурора в “господар на процеса” и за изнасяне на голяма част от тежестта на следствените действия към системата на МВР.

    Другата идея е засилване на ролята на инспектората към министъра на правосъдието за контрол по движението на съдебните дела, без това да накърнява правомощията на съдиите, които ще продължават да взимат своите решения по съвест и закон.

    Според Шулева освен конституционните промени в програмата на НДСВ е залегнало приемане на нов НПК, усъвършенстване на съществуващия Гражданскопроцесуалния кодекс, като генералната цел е да се гарантира не само личната, но и икономическата сигурност на българските граждани.

    Според Лидия Шулева парите за реализация на тази програма ще дойдат не само от ЕС, но ще има и национално съфинансиране.

    Параметрите за участие на българската държава в осъществяването на програмата са залегнали в частта й за бюджетната политика през следващите 4 години.