Икономическият ръст в страната за първото тримесечие на годината възлиза на 6.2%, съобщиха от националната ни статистика, предаде Money.bg.

Брутният вътрешен продукт през първите три месеца на 2007 г. възлиза на 11.49 млрд. лева, от които на човек от населението се падат по 1493 лева от стойностния обем на показателя.

Стабилният икономически ръст, следствие на силната инерция в ръста на вътрешното търсене и благоприятното въздействие от присъединяването на страната към ЕС, ще поддържат силен темпа на икономически растеж в България до края на годината, коментират икономисти експерти от „УниКредит Булбанк".

Създадената от отраслите на националната ни икономика брутна добавена стойност възлиза на 9.389 млрд. лева, което преизчислена в съпоставими цени, представлява ръст от 7.7 на сто спрямо тримесечието на предходната година, поясняват от НСИ.

В структура на икономиката индустриалният сектор увеличава дела си до 33.5%, докато този в сферата на услугите се понижава с близо 1 процентен пункт до 61.8 на сто. Понижение с 0,3 процентни пункта търпи и делът на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката, който формира 4.7 на сто през първото тримесечие.

Потреблението у нас през първите три месеца на година расте с 8.1%, като за него се изразходва 82,2 на сто от произведения БВП. Реалното увеличение на инвестициите с 35,9 на сто определя нарастващ относителен дял на тази категория до ниво от 29,5 на сто от БВП, посочват още от НСИ.

Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно за периода, като вносът на стоки и услуги надвишава с 3.3 млрд. лева стойностния обем на износа. За първите три месеца на годината обемът на външнотърговския стокооборот е нараснал реално с 8.6 на сто.