От бюджетния излишък ще бъдат отделени 60 млн. лв. за железопътният транспорт, съобщава БНР.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев обяви как ще бъдат похарчени тези пари: 30 млн. за текущи ремонти и довършване на някои от капиталните ремонти в Национална компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/ и 30 млн. за недостига към сумите за договора за обществена услуга, което ще помогне да бъдат направени и довършени някои от ремонтите по локомотивите и влаковете.

Според Мутафчиев Министерството на транспорта няма да получи от излишъка, но към момента това не е необходимо. Подготвя се обаче една програма до 2013 г. за инвестиции в БДЖ и в НКЖИ, където целта е за тези години да се подмени около 60% от подвижния състав, да се предоставя по-добра услуга, а също се предвижда и теглене на кредит от порядъка на 360 млн. лв., което е потвърдено от финансовия министър, за да може ускорено да се започнат основните ремонти за достигане на проектните скорости в жп инфраструктурата.

Министър Мутафчиев инспектира ремонта на гара Две могили, където преди 100 години е написан манифестът за обявяване на Независимостта на България.