600 млн. долара са турските инвестиции у нас. Това стана ясно по време на официалното откриване на българо-турския бизнес форум в хотел "Кемпински".
 

Стокообменът ни с Турция възлиза на близо 4 млрд. долара, като в средносрочен план се очаква тази цифра да достигне 10 млрд. долара, заяви заместник-председателят на Съюза на Търговските палати и борси на Турция Хюсеин Юзюлмез.
 

Над 120 турски и още толкова български фирми се включиха на третия за 2008 година бизнес форум, който се реализира във връзка с официалното посещение на министър-председателя на Република Турция Реджеп Таип Ердоган.

На откриването му присъстваха Цветан Симеонов, заместник председател на БТПП, министър-председателят на България Сергей Станишев, председателят на Турско-българския бизнес съвет Ялчън Егемен както и самият Ердоган.
 

„Турция е най-големият ни търговски партньор на Балканите. Търговският стокообмен между двете страни нараства всяка година с 1 млрд. долара и е добре балансиран. Това показва, че двете държави има какво да дадат една на друга", заяви Сергей Станишев.
 

В отговор на това министър председателят на Турция Еродган подчерта, че цифрата 4 милиарда не е достатъчна и че двете страни трябва да работят, за да подобрят икономическите си отношения.

В кратката си реч, държавният глава наблегна върху развитието на Турция за последните 5 години и благоприятния ефект от реформите на управляващата партия.

В рамките на тези 5 години, властта е реализирала значително подобряване на повечето икономически показатели. Постигнат е среден доход на глава от населението около 9 хил. долара, 6.7% годишен ръст на икономиката, снижаване на задълженията на публичния сектор до 36-37 % както и понижаване на инфлацията от рекордните 30 % до 7.8%.
По думите на Ердоган по икономическа мощ страната е на 17 място в света и на 6 място в Европа.

Над 3000 са регистрираните турски фирми в Българската търговско-промишлена палата, като у нас пребивават 2500 турски бизнесмена. Като най- голям проблем за развитието на двустранните икономически отношения беше изтъкната забраната за повече от едно преминаване на границата с автомобил на седмица от Турция към България.