Българската строителна камара (БСтрК) свиква разширено заседание на Управителния съвет утре - 11 януари, информират от пресцентъра на камарата.

Заседанието е по повод публикувания в „Държавен вестник" Закон за камарата на строителите както и изявленията на някои представители на неправителствени организации от бранша.

Представителства и управители на строителни фирми-членове изразяват категорично своята подкрепа на новоприетия закон, който задължава всички, занимаващи се със строителство, да членуват в строителната камара.

Това са представители на около 1192 фирми, или 76% от всичките 1500 членове на БСтрК .
В тях са заети около 76 000 души или половината от всички заети в сектор „Строителство и строителна Индустрия".

Подкрепата си за значението на закона изразиха и някои от големите национално представени работодателски организации: Българска Стопанска Камара - Съюз на българския бизнес, КРИБ - Гласът на българския бизнес, както и Българска Браншова Камара „Пътища".

Законът се подкрепя масово от членовете на БСтрК, се казва в изявлението, което е предпоставка, че е безсмислено той да бъде обжалван в Конституционния Съд.

С влизането в сила на Закона за Камарата на Строителите са в сила и всичките мотиви, които обуславят безспорната му обществена значимост и влиянието му върху качествата на урбанизираната среда.

В изявлението на камарата се подчертава, че благодарение на този закон се постигат редица важни неща:

 

  • Намаляване на дела на сивата икономика в отрасъла с очаквано увеличение на данък печалба от около минимум 15 млн. лева.
  • Създаване на условия за защита на интересите на гражданите, държавните и обществени органи, както на възложителите, а така също и на потребителите.
  • Ефективен контрол върху лицата, извършващи строителство, намаляване на трудовите злополуки.
  • Увеличаване на приходите за социално и здравно осигуряване с около минимум 20 млн. лева.
  • Повишена отговорност и качество на СМР, прозрачност.
  • Единен професионален регистър на физически и юридическите лица, извършващи строителство в България.
  • Ограничаване на възможностите за монопол в бранша.
  • Не се прекратява дейността на съществуващите работодателски и браншови организации в сектор строителство и строителна индустрия.