Ситуацията с дълговете на "Топлофикация - София" към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) се оказва по-тежка от досега познатата.

Това стана ясно по време на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което присъстваха представители на "Булгаргаз".

След като миналата седмица стана ясно, че софийското парно дължи 555 млн. лв. на БЕХ, то днес директорът на лицензионното направление в "Булгаргаз" Александър Петров заяви, че текущите задължения на "Топлофикация - София" към "Булгаргаз" са 191 млн. лева.

По този начин става ясно, че "топлото" в София е задлъжняло към БЕХ и "Булгаргаз" с общо 764 млн. лв., заяви в отговор на въпрос на Money.bg членът на енергийния регулатор Димитър Димитров.

Александър Петров заяви, че на този етап има споразумение за разсрочено плащане за 191 млн. лева.

По време на заседанието на комисията стана ясно, че "Булгаргаз" настоява намалението на цената на природния газ от 1-ви април да не бъде повече от 2,73%, каквото беше предложението на газовото дружество от 7-и март. Няколко дни по-късно председателят на ДКЕВР Боян Боев, която има последната дума по отношение на това колко ще струва синьото гориво, заяви, че газът може да поевтинее с близо 5%, което обаче не се възприема от дружеството.

До края на седмицата предстои да бъде проведено закрито заседание на ДКЕВР, на което да бъде решено окончателно за новите цени на природния газ. Пред журналисти Димитър Димитров каза още, че е възможно при едно по-голямо намаление на цената на природния газ да се мисли за нови цени на свързаните със синьото гориво производства - топлинна и електрическа енергия, произвеждана от т.нар когенерации.