От размразяването на европейските плащания по САПАРД от Европейската комисия през септември досега по програмата са разплатени общо 197 проекта със субсидията на стойност 83,7 млн. лв.

Изплатени са всички проекти, които отговарят на критериите за финансиране, съобщиха от фонда.

Последните плащания по САПАРД са били извършени през изминалата седмица, като с това изплащането на субсидии по предприсъединителна програма приключи.

Неразплатени по САПАРД остават 26 проекта със субсидия на стойност 28.5 млн. лв., които не отговарят на изискванията на програмата към датата на нейното приключване и за които в прокуратурата текат проверки.

За целия период на прилагане на САПАРД са изплатени общо 2600 проекта със субсидия на стойност 876,7 млн. лв. Общият финансов ресурс, договорен по програмата, възлиза на 1,3 млрд. лв.

Анулираните средства за седемте години са в размер на 374 млн. лв. Тази сума остава неусвоена, тъй като има много проекти, по които част от субсидията е отказана или редуцирана.

Причината е неизпълнение на ангажиментите по договор или отказ за финансиране от самите кандидати по САПАРД.

От началото на програмата досега заради нередности са анулирани общо 205 проекта със субсидия на стойност 78,6 млн. лв.

За целия период на прилагане на САПАРД има и 678 анулирани проекти със субсидия на стойност 295,7 млн. лв., по които бенефициентите не са подали заявки за плащане в определените срокове или са подали молба за доброволно прекратяване на договора за финансово подпомагане.

Общо регистрираните нередности и измами по САПАРД за седемте години са 419, от които 288 са с финансови последици. По 131 от случаите няма финансови последици, тъй като нередностите са установени преди изплащане на субсидия по проектите.

Общата дължима сума към Агенция САПАРД от некоректни длъжници към днешна дата е 155,6 млн. лв.- главница плюс лихвите.