150 млади фермери подготвят жалба до еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер-Боел.

Причината, която те обясниха на пресконференция е, че имат анулирани проекти заради липсата на документ, който при кандидатстването по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери" не се е изисквал.

Стопаните обясниха, че става въпрос за проекти за разсадници, които те са представили и които обаче не са одобрени именно заради липсата на разрешение от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).

Проблемът в случая е, че проектите са подадени без посочения документ по време на старото ръководство на ДФЗ, защото не е имало условие той да бъде представен. Впоследствие на бенефициентите обаче е казано, че могат да подадат документа от ИАСАС със задна дата, което много от тях са направили в рамките на 10 дни.

Въпреки това много проекти са били отхвърлени. Заради проблема стопаните са подали писмено запитване до Държавен фонд „Земеделие".

Полученият отговор гласял, че всички фермери, които кандидатстват с проекти за разсадници по Мярка 112, са длъжни да спазват изискванията на закона и към момента на кандидатстване за финансиране трябва да отговарят на изискването за наличие на регистрация в ИАСАС.

Така лицата, които не разполагат с разрешително, не отговарят на изискванията на Мярка 112. В резултат са отхвърлени десетки проекти.

Фермерите обясниха още, че министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се е срещнал с техни представители в края на миналата година и е поел ангажимент проблемът да бъде решен.

Въпреки това, те са категорични, че до момента МЗХ не е изпълнило нито едно от дадените обещания. Още повече, според младите фермери, отношението на ведомството в момента е по-скоро да пречи, отколкото да помага.

Това е ходене по мъките, не срещаме никакво разбиране и никакво намерение да ни се помогне, оплакаха се земеделците. 

Правителството проявява изключителна нерешителност по отношение на проблемите, създадени от предишното, но предишното правителство вече го няма, посочиха те.

Попитани какво следва от тук нататък, фермерите заявиха, че очакват двете основи структури, ангажирани с проблема - Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие", да проведат съвместна среща, на която да бъде изяснено чия е вината и кой е допуснал тази административна грешка, след което да бъде изработено решение на проблема.

Освен до еврокомисаря по земеделие, стопаните подготвят и жалба, която ще бъде изпратена до комисията по земеделието в парламента.

Ако в кратки срокове не бъде постигнато решение на проблема, младите фермери са готови да стигнат и до съд.

Въпреки това те посочиха, че по-добрият вариант и за двете страни е да бъде изработено решение, което да осигури финансиране на проектите.