Докога българските и чуждестранни инвеститори ще се борят с бюрокрацията в България; няма ли най-накрая администрацията да се превърне в техен партньор; не може ли да се променят критериите в закона за обществените поръчки, така че да се печелят не според най-ниската цена, което често означава да спечели най-посредственото предложение; не може ли да бъдат уволнявани чиновниците, които бавят иновационни предложения?

Това са част от въпросите отправени към икономическия министър Делян Добрев от представителите на форума на бизнеслидерите, които проведоха с него бизнес закуска в хотел Радисън.

Бизнесмените се оплакаха на Добрев за конкретни случаи, в които повече от година администрацията бави предложения за иновации и поискаха реакция.

Министърът коментира, че това е илюстрация, че програмата не работи добре.
Година и три месеца да няма оценка на предложение е недопустимо, съгласи се той и изтъкна, че е предприета реформа и че очаква скоро резултатите да бъда налице. Той каза, че е разпоредил щом комисията за оценка на предложенията не завърши в тримесечен срокq трябва да му бъде докладвано за причините и да има наказания.

По мнението на представители на бизнеса държавната администрация мота нещата по отделни проекти, когато това може да доведе до корупционна схема - до надежди у някои кандидати, че могат да си намерят агент в администрацията.

Този проблем според бизнесмените може да се разреши като се разпореди, че ако на третия месец на предложението няма оценка съответните държавни служители ще бъдат освободени.
Тази идея според министър Добрев може да се реализира без промени в законодателството, защото така или иначе тримесечният срок е регламентиран и нарушаването му означава неспазване на правилата, от което следват дисциплинарни производства и едно от предвидените наказания е именно уволнение.

По темата за иновациите Добрев поясни, че се предвижда националния иновационен фонд да бъде финансиран от концесионните възнаграждения. Той уточни, че в закона за иновациите има заложен текст, според който 20% от средствата от концесионни плащания да бъдат заделяни за иновации.

Добрев съобщи, че възможностите за финансиране на иновации не се оползотворяват. Има стотици милиони левове, за които няма предложения и вероятно ще се наложи да преразгледам схемите, добави той.
Министърът отбеляза още, че според него би могло да се направи така, че разходите за консултантски услуги в проектното предложение да бъдат признавани.

По повод отправената молба за промяна в закона за обществените поръчки и по специално в критериите така, че основният да не е най-ниската цена, Добрев изказа съгласие по отношение на тези обществени поръчки, които са за услуги, но се обяви категорично против по отношение на обществените поръчки, които са за доставки и строителство.

По време на срещата бизнесмените проявиха интерес по отношение на електромобилите и даже поискаха забрана за достъп на конвенционалните автомобили до курортите.
По този въпрос Добрев обаче обясни, че електромобилите са скъпи, че няма инфраструктура за зареждане на този тип автомобили, но че има такива планове и че постепенно проблемът ще бъде решен.

За ограничаването на достъпна на обикновените коли до курортите той обясни, че е неподходяща мярка, тъй като е прекалено крайна и сподели, че според него би било по-добре да се въведат стимули, а не забрани.
Добрев отбеляза и че му прави приятно впечатление присъстването в трафика на София на зелени таксита.