AIG Investments (чрез своята компания AIG Capital Partners, Inc.) придоби днес 90 процента дял от Българската телекомуникационна компания (БТК) от Вива Венчърс Холдинг ГмбХ ("Вива") и от миноритарни акционери.

AIG Investments получи съответните одобрения от страна на ЕС и други регулаторни органи.

AIG Investments ще обяви търг за оставащите дялове от БТК. Към момента БТК е листвана на Българската фондова борса.

На 3 май 2007 г. Новатор и Вива подписаха споразумение с AIG Investments за придобиване на 65-процентовия дял от БТК от AIG Investments. След това общата капиталова стойност на БТК възлезе на 3,249 млрд. лева (1,661 млрд. евро). След плащането на дивидента за 2006 г. от 0,55 лв. (0,28 евро) за акция, цената на акция е на стойност 10,70 български лева (5,47 евро).

Пиер Мелинджър, който отговаря за инвестиционната дейност на AIG Capital Partners' в Централна и Източна Европа, каза че имат амбицията да направят БТК един от най-модерните телекомуникационни оператори в района.

Тор Бьорголфсон, основател на Новатор, припомня, че участието на Новатор в БТК започва преди приватизацията на дружеството през 2003 г., като оттогава дружеството е преминало през редица структурни и управленски промени. Към момента БТК, по думите му, е един модерен и ефективен телекомуникационен оператор. Тор Бьорголфсон допълни, че от компанията имат амбицията БТК да заеме водеща позиция на българския пазар.