„Ако някой краде топлоенергия, той краде от съседите си, а не от „Топлофикация", заяви по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Така той даде отговор на въпрос за нереално високите цени за парното на „Топлофикация"-София.

Министър Димитров посочи, че се внася заблуда в обществото, когато се говори за идеята „един вход - една сметка".

Той обясни, че и в момента входовете имат една сметка на абонатните си станции. Цената на парното трябва да бъде такава, че българинът да може да си я позволи и със своите доходи да я плати.

Това е бил и мотивът да се оставят цените на парното на нивото от 31 декември 2008 г., каза още министър Петър Димитров.

„Моето мнение и на „Топлофикация" е, че социалната енергийна подкрепа трябва да отива директно за плащане на сметките.
Сега парите отиват директно при хората, а част от тези хора не ги използват за погасяване на сметките си, чрез което допълнително влошаваме положението на „Топлофикация", посочи министър Димитров.

"Най-важният въпрос е въпросът за кражбите на топлоенергия. Всички знаем, че почти във всички блокове има хора, които крадат електроенергия. Илюзия е, че те крадат от „Топлофикация"-София. Те крадат от своите съседи.
Всички плащат сметките по общия топломер, който е във входа. Ако някой краде, той краде от съседа си", категоричен е Димитров.