Заедно с останалите ангажирани институции и бизнеса предприемаме всичко необходимо за преодоляване на затрудненията за туристите, причинени от разпространението на коронавируса, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след проведена среща с туроператори и техните организации. 

Проведена е и работна среща с представители на здравните власти, КЗП, МВнР и др. за съвместни координирани действия. "Уверявам ви, че българската държава е предприела всички необходими мерки, особено след вчерашната среща при премиера Борисов и създаването на щаба за мерки срещу разпространението на коронавируса", обяснява тя.

"Изискали сме от туроператорите актуална информация за броя български граждани, които пребивават в Италия като туристи или с други цели, за да предприемем съответните мерки. Съдействие може да се потърси и на горещите телефони, обявени от три години на сайта на министерството", допълва Ангелкова.

По отношение работата на сектора у нас ситуацията с коронавируса със сигурност ще даде отражения на изходящия туризъм, но туроператорите съдействат на институцията с информация за направените от българските туристи резервации. Италия е един от основните ни туристически пазари. Туроператорите са информирали, че повечето организирани туристи, които са били там за карнавалите, вече са се прибрали.

До края на юни, по данни на туроператорите, около 10 000 българи са направили резервации за Италия. Ако за тази страна се обявят непреодолими и извънредни обстоятелства, трябва да се върнат на туристите сумите за неосъществено пътуване според чл. 89 от Закона за туризма, коментира министърът.

"Подготвихме и общи указания как да се действа в такава ситуация, които ще публикуваме на интернет страницата на министерството", посочва Ангелкова.

По думите й Световната организация по туризъм също изпрати писмо с призив да се обединят всички усилия за ограничаване на негативния ефект от коронавируса

Няма паника при пътуване от и до Милано с автобус

Няма паника при пътуване от и до Милано с автобус

За отмяна на екскурзия - да се спазят сроковете или извънредна сигуация