Няма паника сред пътуващите от и до Милано с автобус, информира репортерско проучване на БНР. На Централна гара-София потокът от пътници до италианския град не е намалял.

Припомняме, от външно министерство препоръчаха на българите да избягват пътуване до Италия заради множеството случаи на заразени с новия коронавирус Covid-19.

Авиопревозвачът "България Ер" отмени полетите си за Милано до 27 март.

Автобусите са пълни, няма отменени курсове към Милано. Транспортните фирми нямат указание от Министерство на външните работи, но Министерството на транспорта е предупредило шофьорите да правят по-кратки почивки в Италия.

Шофьор на автобус, пътуващ за Португалия, който има спирка в Милано, обясни, че поддържат връзка с външно министерство. "Ако имаме сигнал, ще прекратим извозването на пътници до Италия. Ще минаваме транзит, но до този момент нямаме инструкции", каза международният шофьор. 

Над 15 000 българи живеят в засегнатите от коронавирус райони в Италия

Над 15 000 българи живеят в засегнатите от коронавирус райони в Италия

Има лек смут по бензиностанциите

Относно откази от екскурзии и анулиране на резервации за почивки заради коронавируса в Италия от туристическия бранш отговориха, че следят ситуацията. По думите на Свидна Динева, управител на туроператорска фирма, член на Управителния съвет на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти и туристите, и туроператорите са притеснени.

" Няма затворени летища и все още може да се стигне до Милано. Да, наистина, музеите са затворени, част от големите културни прояви, които са били за тази седмица, са отменени. Мисля, че районите, които са засегнати, са изолирани, няма достъп до тях и се надявам да се овладее по-скоро положението", каза Динева.

Ако клиентите искат да отменят резервация, те трябва да спазят сроковете, в които могат да се откажат без да дължат неустойка. И има клаузи, които казват в кой период каква е неустойката, която, ако по тяхно желание се отказват, без да има форсмажор, защото няма обявен такъв, съответно какви загуби нали ще понесат", каза Свидна Динева. 

Българско семейство е сред блокираните в хотел в Тенерифе заради коронавируса

Българско семейство е сред блокираните в хотел в Тенерифе заради коронавируса

Няма достатъчно маски за всички гости под карантина

Към момента няма отлив от екскурзии, но се прогнозира, че разпространението на новия коронавирус в Италия ще се отрази тежко на туристическия бранш. Ако се анулират предплатените пътувания, неустойките ще са за туроператорите, заяви тя.

Динева посъветва туристите, които имат вече платени ваканции в Италия да изчакат преди да вземат решение. 

Първи случай на коронавирус в Южна Италия

Първи случай на коронавирус в Южна Италия

Жена от Бергамо, която е била на почивка с приятели в Сицилия, е с положителна проба за Convid-19. Пациентът, който не е в тежко състояние, е настанен в болница в Палермо

"Ако те твърдо са решили, че представлява голяма опасност за тях, най-добрият вариант е да се откажат - естествено, ще понесат съответна загуба за авансово внесени вноски. Но моят съвет е да се изчака - дотолкова доколкото да се види накъде вървят нещата и ако наистина е толкова критично, то ще се обяви такова положение, в което ще трябва ние туроператорите да анулиране пътуванията и съответно 100 % да възстанови сумите на туристите", заяви Динева.

За да се върне цялата сума на резервираната екскурзия, трябва да има извънредни обстоятелства, обясни Даниела Стоева, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти. За това трябва да има невъзможност да се изпълни част от пътуването, тоест да се изпълни част от програмата, да се изпълни превоза до дестинацията.

"Тъй като само това е основание за отказ от пътуване по член 89 алинея 5 от Закона за туризма. В случая със създадената ситуация с коронавируса, която вече почти месец и половина е в сила, на практика това означава, че към този момент единствено пътуванията от и до Китай са засегнати по този начин. Тоест - при пътувания до Китай могат да бъдат отказани и съответно възстановени сумите", обясни Даниела Стоева.