Пътните такси са държавни такси и подлежат на плащане дори в ситуация на извънредно положение. Това заяви проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура".

Той подчерта, че в условия на криза становището на АПИ не бива да си разглежда като липса на солидарност.

По негови думи имало "обективни прагматични аргументи", които не позволяват да се удължи срокът на винетките, които вече са закупени от гражданите, но остават неизползваните заради ограничителните мерки.

Асенов посочи, че е важно да се види какъв е обхватът на засегната целева група, която по негови думи е по-малко от половината потребители на пътя.

Директивата, по която се събират таксите, забранява поставянето на една група в позиция на дискриминация спрямо друга, поясни той. По негови думи дискриминирани може да се окажат 52% от потребителите, които са закупили краткосрочни винетки и не биха могли да се възползват от евентуално удължаване на срока за ползване.

Освен това ограничителните мерки, въведени заради разпространението на COVID-19, не възпрепятстват пътуването за работа, за пазаруване или за грижа за близки хора от малките населени места към областните центрове. Наблюденията на служителите от тол контрола, които помагат на КПП-та край областните центрове в страната, създадени заради мерките срещу COVID-19, показват, че хиляди леки автомобили и микробуси пътуват всеки ден.