Около 15 млн. лева е недостигът в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" към настоящия момент. Това обяви на пресконференция във Велико Търново инж. Георги Златев, директор на дирекция „Развитие на пътната инфраструктура с бюджетни средства" в АПИ, съобщават от агенцията.

По думите на Златев, ако тези средства не бъдат предоставени в кратки срокове няма да може да се закърпят дупките, да се обнови маркировката, където липсва, да се възстановят еластичните огради и да се изчистят храстите, избуяли от обилните дъждове. През ноември ще се положат усилия за привеждане на по-натоварените участъци от пътната мрежа в изискуемото техническо състояние, но вече сме зависими и от метеорологичните условия, каза още инж. Златев.

Пътната агенция е създала организация за обработка на пътищата при влошаване на атмосферните условия. Първите снеговалежи по високопланинските райони се очакват в края на седмицата. От агенцията уверяват, че са предприели необходимите действия за почистване на републиканските пътища.

Зимното поддържане на републиканската пътна мрежа в цялата страна ще бъде въведено в периода 1-15 ноември, в зависимост от атмосферните условия.

На регионално съвещание в Лясковец е обсъдена готовността за поддържане на инфраструктурата през зимните месеци в областите Русе, Велико Търново, Габрово, Разград, Търговище, Стара Загора и Хасково. На срещата институциите са съгласували и координирали бъдещите си действия по организацията за снегопочистване на пътищата и високопланинските проходи - Котел - Омуртаг и Прохода на Републиката.

Директорите на пътните управления в 7-те области увериха, че са предприели необходимите организационни действия за подготовка на зимния сезон, а пътноподдържащите фирми са осигурили по опорните пунктове голяма част от необходимите количества сол, пясък, химически материали и машини. Останалите количества ще бъдат доставени в следващите седмици.

От Агенция "Пътна инфраструктура" призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение при зимни условия, особено ако в следващите дни им предстои пътуване през високопланинските проходи. Да поставят зимните гуми и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство, апелират специалистите.