МОСВ е получило сигнал от Сдружението на общините, че в общини в страната са струпани една камара РДФ отпадъци за изгаряне, които не се изгарят, тъй като се изгарят само вносни отпадъци. Това заяви на брифинг служебният министър на околната среда и водите Асен Личев на брифинг в министерството.

За целта е проведена среща между НСОРБ и стопанските камари и са постигнати договорености - общините да опитат да повишат калоричността на складираните РДФ след забележки на бизнеса, че не могат да се изгарят. Бизнесът с изгарянето се е превърнал в търговия, защото вносителите на чужди им плаща вносителят за изгаряне по 300 евро на тон, а нашите общини могат да плащат по 46 лева на тон, обясни той.

Но е постигнато разбирателство да повишат калоричността, за да може стопанските да изгорят първо българските отпадъци. Ако не стане, ще се забрани вносът на чужди отпадъци, категоричен е Асен Личев.

Радев захапа Борисов: Защо мълчи за 3-те милиарда за "Турски поток", защо забатачи интерконектора с Гърция

Радев захапа Борисов: Защо мълчи за 3-те милиарда за "Турски поток", защо забатачи интерконектора с Гърция

Трите милиарда никога нямало да си ги върнем

Вчера Асен Личев се е срещнал с областния управител на Видин, където са разгледани много обекти, като е договорено магистрала Монтана-Видин да е с размери 6 платна с разделителна ивица и се строи усилено. На участък Димово е имало посещение, където се кръстосва трасето с "Турски поток" край Видин. След като е разгледано с цел да се открие отклонението за Северозападна България, става ясно: "Честна дума, не намерихме дори и кранче, което да захрани и газена лампа", обясни Личев.

Личев съобщи, че днес е наложена принудителна административна мярка на "Софинвест" заради депото в Кремиковци, Враждебна, което трябва да се рекултивира, оказало се, че се запълва с отпадъци, недопустими за целта. В тази връзка е наложена принудителна административна мярка и е забранено да се влагат такива отпадъци.

Министърът на околната среда и водите насочи вниманието на медиите, без да дава подробности, но с призив да се провери кой министър кога е управлявал към финансирането на различните области във ВиК сектора. С 4.6 млрд.лв. са финансирани области във ВиК сектора, 600 млн. лв. за Бургас, за Монтана - 63 млн. лв. Съотношението е 1 към 10. Парите са за канализация и пречиствателни станции за намаляване на загубите от ОПОС и ПУДОС, ефектът виждате какъв е, особено по отношение на загубите, поясни Личев.

Никой не знае къде е Пътната карта на "Балкански поток"

Никой не знае къде е Пътната карта на "Балкански поток"

Цените на ток и парното ще растат, предупреди зам.-министър Александър Николов