Всеки сигнал трябва да бъде проверен. Това каза президентът Румен Радев във връзка с подслушванията на опозиционни политици около парламентарните избори на 4 април, които са били извършвани от ДАНС и Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

"Въпросът тук е, че същите хора, които организират и провеждат подслушванията, трябва да проверяват самите себе си. Оттук и необходимостта от някои неизбежни кадрови промени", подчерта държавният глава, цитиран от Би Ти Ви.

Даниел Митов: Служебното правителство се превръща в предизборен щаб на  Румен Радев

Даниел Митов: Служебното правителство се превръща в предизборен щаб на Румен Радев

Рашков се опитва да превземе службите

В коментар на твърденията на ГЕРБ, че атаките срещу службите са заради разбитата руска шпионска мрежа, държавният глава попита: "Къде бяха същите критици, когато тяхното правителство, което отговаряше за организацията и контрола на защита на класифицираната информация, допусна не един, а 5 български офицери, на които те са издавали допуски за класифицирана информация, да бъдат пробити от чужди служби."

"Защо беше тяхното мълчание за 3 млрд. лв., похарчени от тяхното правителство от нашите пари за "Турски поток", които никога, повярвайте ми, няма да си ги върнем. Къде бяха и защо мълчаха 10 години, в които премиерът Борисов забатачи безнадеждно интерконектора с Гърция и сега нямаме никаква реална диверсификация", запита още президентът.

Той зададе и въпроса "защо мълчаха, когато към тях постъпваше информация за 60 млн. изтеглени кеш от Васил Божков".

"Можем да говорим още 20 минути какво не направиха българските служби. Само един пример - вие защо не питате защо те останаха слепи и глухи за шкафчетата, за записите, за 700 млн. за хазарта. Още веднъж казвам, към тези служби постъпва информация от банките и банките го потвърдиха - за 60 млн. изтеглени от Васил Божков, които той твърди, че ги е дал на тях. Къде бяха службите. Това всичкото отива към тях", настоя още държавният глава.

"Миналото лято постави членовете и остриетата на ГЕРБ пред дилема - да спасят себе си и партията, като се разграничат от своя компрометиран премиер, или да го бранят с телата си и да пропаднат заедно с него в бездната на неговия морален позор. Днес виждате резултата от това, че те избраха второто", допълни президентът.

На обвиненията на ГЕРБ, че служебното правителство действа като негов предизборен щаб, Румен Радев каза: "Явно е, че подчиняването на институциите и злоупотребата с тях е начин на мислене и действие на предишните управляващи. Служебното правителство има за цел да оздрави институциите, а не да експлоатира насадените от предишните управляващи в тях пороци."

За Стефан Янев въпросът за смяната на шефовете на ДАНС и ДАР е реторичен

За Стефан Янев въпросът за смяната на шефовете на ДАНС и ДАР е реторичен

Неуспехите на правителството ще се пришият на кампанията на президента