До края на 2021 г. интерконекторът Гърция- България трябва да бъде изграден, така че по него да може да преминава втечнен газ от Александруполис. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който днес направи оглед на строителството на интерконектора край Димитровград.

По негови думи в бъдеще има възможност капацитетът да се увеличи до 5 млрд. куб. м газ годишно.

Борисов изтъкна, че това е 100% диверсификация.

Той отбеляза и че се работи активно по разширението на газохранилището "Чирен" - също част от инициативата "Три морета", в която страната ни участва.

Министър-председателят посети района от трасето, където газопроводът ще пресече река Марица. В отсечката са извършени всички подготвителни строителни дейности. Предвижда се реката да се пресече чрез хоризонтално сондирано пресичане, което е най-щадящо от екологична гледна точка. Пресичането е с дължина около 500 м, на солидна дълбочина под коритото на реката и преминава през разнородни земни пластове.

Интерконекторът с Гърция да е готов тази година, иска Борисов
Обновена

Интерконекторът с Гърция да е готов тази година, иска Борисов

Премиерът ще поиска от ЕИБ да ускорим плащанията

Строителните работи по газовата връзка напредват. Към момента на 150 км от трасето са разнесени тръби в подготовка на последващите дейности. Извършени са заварки на 120 км, на 70 км тръбите са положени в траншея. Общата дължина на газопровода е 182 км, от които 150 км - на българска територия.

Съгласно подписано допълнително споразумение с изпълнителя АВАКС, компанията трябва да спази обновения график за работа и газопроводът трябва да е изграден до края на тази година. Уговорени са и междинни дати за приключване на ключови етапи. От тях най-важно е приключването на пресичанията през големите водни обекти - до 15 октомври. Строителството продължава да се изпълнява при запазване на първоначално договорената цена от 144,8 млн евро.

Проектът за изграждане на интерконектора с Гърция е ключов за България и за региона поради стратегическото му значение за осигуряване на диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ. Той позволява подобрена енергийна свързаност в Югоизточна Европа, тъй като се развива в синергия с други проекти,като TAP и LNG терминала до Александруполис, където страната ни е пълноправен акционер.

Газовата връзка с Гърция да е готова през октомври, настоява Петкова

Газовата връзка с Гърция да е готова през октомври, настоява Петкова

Министърът организира среща за отчитане на дейностите по проекта