Премиерът Бойко Борисов инспектира газовата връзка с Гърция.

Заедно с него са енергийният министър Теменужка Петкова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, както и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Министър-председателят заяви, че този проект е от стратегическа значимост за целия регион, както и за газовото ни хранилище в Чирен, където ще бъдат инвестирани над половин милиард за раширението му.

Борисов посочи, че че тръбопроводът преминава през планини, реки и пътища. Той обясни, че проектът е трябвало да бъде готов през април, но заради пандемията Гърция е наложила пълен локдаун, което е прекъснало строителството.

Газовата връзка с Гърция да е готова през октомври, настоява Петкова

Газовата връзка с Гърция да е готова през октомври, настоява Петкова

Министърът организира среща за отчитане на дейностите по проекта

Премиерът заяви, че ще поиска от ЕИБ да ускорим плащанията. Той бе категоричен, че тази година газопроводът трябва да е готов. По негови думи вече има разписан график по седмици и по дни.

От своя страна икономическият министър поясни, че ще получим над 20 млн. за проекта, а енергийният министър допълни, че договорът за доставка и производство на линейни тръби е изпълнен. До момента са произведени и доставени 187 км. тръби, както на българска, така и на гръцка територия. Над 170 км са разчистени от общо 182 км и трасето е подготвено за последващи дейности. Над 128 км от доставените тръби са разнесени по трасето и повече от 101 км от разнесените тръби са заварени. Продължават автоматичните и ръчни заварки, изкопаването на траншеята, полагането на тръби в готовите участъци и обратното засипване.

Изпълнителите на проекта увериха, че работят по заварките независимо от времето.

Премиерът отново подчерта, че този проект е най-важният, защото по него ще тече газ чак до Полша и ще се осигурява 100% диверсификация с различни доставчици.

България е закупила 20% от терминала, от тези тръби отиват до Чирен, където се съхраняват, а от там - дали за Сърбия, Румъния, С. Македония - целият регион може да се диверсифицира, затова този е най-важният ни проект, обясни Борисов.

Той добави, че изпълнителите имат съдействие от енергийното министерство и ще получат 55 млн. лева в близките дни.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България започна на 22 май 2019 г. Газопроводът ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на Комотини, Гърция, и с българската национална газопреносна система в района на Стара Загора. Техническият капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Петкова: Газопроводът с Гърция необратим, финансирането - гарантирано

Петкова: Газопроводът с Гърция необратим, финансирането - гарантирано

149 млн. евро е финансирането на проекта