Транспортният бранш търпи загуби заради блокадите на протестиращите, заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR председателката на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Междувременно продължават блокадите в центъра на София. В морската столица Варна отново бе разпънат палатков лагер пред сградата на Общината.

"Ние многократно сме казвали, че подкрепяме всеки справедлив протест. Във Варна имахме сигнали, че са затруднени трансферите на туристите, които идват. Блокадата не пречи, но пренасочването на трафика създаваше напрежение." - коментира Магдалена Милтенова в предаването "Денят ON AIR".

По думите ѝ, не само градският транспорт търпи загуби от блокадите в София, тъй като приходите, които ще получи той под формата на субсидии, ще са за сметка на другите фирми.

"Когато хората знаят, че ще попаднат в задръствания, избягват транспорта. Един автобус няма възможността да промени маршрута, защото може на съответната спирка да чакат хора. Пагубното за бранша не са блокадите, а кризата. Хората са притеснени дали ще могат да продължат своята дейност, колегите искат да могат да оцелеят. Въпросът при нас е икономически." - подчерта Милтенова.

Тя отбеляза, че все още се работи по начина на възлагане на тези 30 млн., които ЕК е одобрила, като транспортното министерство ще разпредели средствата.

"Автобусният транспорт отдавна не е бизнес, а начин на оцеляване. Ние нямаме достъп до европейско финансиране, самоиздържаме се, общините нямат възможност да предоставят средства." - обясни председателката на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Магдалена Милтенова посочи, че социалните мерки за бранша би трябвало да започнат да се изплащат след 20 август.

"Постоянно сме подложени на проверки, носенето на маска е лична отговорност на всеки пътник. Като превозвачи нямаме правомощия да контролираме този процес. Полагаме всички усилия за постоянна дезинфекция и проветряване на пространствата. Намираме се в изключителна тежка ситуация, основните ни притеснения са какво ще се случи след септември - дали децата ще тръгнат на училище. Туристическите пътувания също са в изключително тежка ситуация." - каза още Милтенова.

Според нея хората се притесняват да пътуват с обществения транспорт и предпочитат личните си автомобили, което е "нормално" в ситуацията с коронавируса.