Първият в страната автомобил, оборудван със система за видеокнотрол, получиха русенските полицаи, предаде БНТ.

Благодарение на новата техника, те ще могат да следят шофьорите, които нарушават правилата за движение на пътя, пешеходците, които пресичат на червено, както и неправилно паркираните коли.

Специализираният автомобил за видеоконтрол ще се използва най-често на пътя Русе - Бяла, на който през последните години са загинали десетки хора.

Новата система за видеонаблюдение се състои от радар, камера, която заснема нарушителите, монитор и компютър с памет на хард-дискове 60 гигабайта. Той ще съхранява до 60 000 видеозаписа.

"Системата работи като фиксира нарушенията за скорост, като фиксира и дата и час, придружен със снимков материал," казва полицай Николай Стойчев, който е обучен да работи с новата техника.

Катастрофите през първото тримесечие на тази година в Русенска област са със 128 по-малко, отколкото през миналата година.
"В сравнение с това обаче, броят на тежко пострадалите и загиналите е по-голям, което означава, че произшествията стават все по-жестоки", каза комисар Светослав Първанов - директор на ОДП-Русе.
Полицаите се надяват, че с новото оборудване за видеоконтрол автопроизшествията в региона ще намалеят.