България е готова да влезе в еврозоната и трябва да го направи с фиксирания курс към еврото, това има много позитиви и предимства за икономиката и гражданите. Коментарът е на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България по време на пресконференция.

Той изтъкна, че страната ни спазва критериите за членство и то в много по-голяма степен от редица европейски държави. Единствено България е във Валутен борд. Тя изконсумира всички пасиви, но ползите от членството в Еврозоната предстоят.

Приемат България в чакалнята на еврозоната след около година

Приемат България в чакалнята на еврозоната след около година

Европа наблюдава реформите в банковия сектор и борбата с корупцията

"Затова ние насърчихме правителството и БНБ да ускорят процеса, да кандидатстват", заяви Велев. Нещо повече - от АИКБ декларираха, че ще защитават това решение като правилно. "Отказът е неправилен. България отговаря на всички технически изисквания за членство", категоричен бе Велев.

По думите му влизането на България в еврозоната не само няма да отслаби европейската икономика, но ще я засили. По думите му доказателствата за готовността и конкурентоспособността на българската икономиката могат да бъдат видени в ръста на българския износ, който през миналата година е нараснал с 12% и достига стойност от 52,4 млрд. лв., което съотнесено с БВП е дял от 53%

От АИКБ представиха изследването на композитния индекс "Икономика на светло" и отчетоха по-бързи темпове на изсветляване на икономиката. Проблемни остават обаче заплащането на работниците по договори в пълен обем и нелоялните сиви практики - свързани с издаването на фактури и предоставянето на услуги без фискални бонове, което, освен че ощетява хазната създава условия за нелоялна конкуренция в бизнеса.

Икономиката изсветлява с добри темпове, сочи индексът на АИКБ

Икономиката изсветлява с добри темпове, сочи индексът на АИКБ

Ако тенденцията се запази, 2022 г. ограничаваме сивите практики до средноевропейско ниво

Васил Велев заяви при представянето, че колкото е по-голямо едно предприятие толкова по-малко в него се срещат сиви практики. Същото е и с доходите - колкото един сектор е по-рентабилен в него се срещат по-малко се срещат сиви практики.

Предстои следващия вторник 17 юли на официална церемония в хотел "Балкан" да бъде връчена и наградата за 2017 г. "Икономика на светло".

Захариева: Трябва да сме готови за еврозоната

Захариева: Трябва да сме готови за еврозоната

Няма сериозни аргументи защо страната ни не се приема в Шенген