"Трябва да сме готови за еврозоната." Това заяви пред bTV министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Припомняме, вчера стана ясно, че България ще започне тясно сътрудничество с Европейската централна банка. При отчитането на добри резултати в рамките на една година страната ни може да се присъедини към т.нар. "чакалня на еврозоната".

Приемат България в чакалнята на еврозоната след около година

Приемат България в чакалнята на еврозоната след около година

Европа наблюдава реформите в банковия сектор и борбата с корупцията

Според първият ни дипломат България изпълнява и всички условия за членство е Шенгенското пространство. По думите ѝ няма сериозни аргументи защо страната ни не се приема в Шенген.

Тя коментира думите на президента на Франция Еманюел Макрон, който заяви, че на първо място трябва Шенгенското пространство да се реформира, а след това да се мисли за присъединяване на нови членове.

"Нашата позиция е, че това може да се случи заедно с присъединяването на България, работим за това много години", поясни Захариева и допълни, че влизането на страната ни в пространството не е могло да залегне като приоритет на европредседателството ни.

Жан-Клод Юнкер: Мястото на България е в Шенген и в еврозоната

Жан-Клод Юнкер: Мястото на България е в Шенген и в еврозоната

Политическата воля е тази, която печели пред буквата и параграфа на договорите

Във връзка със започването на разговори за присъединяването на Македония към ЕС и НАТО Захариева отбеляза, че България е изиграла голяма роля в това отношение. "Това е историческо решение. Имаме огромна роля", категорично заяви тя.

Външният министър коментира и желанието на американския президент Доналд Тръмп вноската за членство в НАТО да се увеличи до 4% от БВП. По думите ѝ нито една друга държава членка не се е съгласила с това предложение и 2% са напълно достатъчни.

Еврогрупата вероятно ще подкрепи България за еврозоната

Еврогрупата вероятно ще подкрепи България за еврозоната

Според източници