През периода юли - септември БВП на Европейския съюз нараства с 0,4% спрямо второто тримесечие, когато отбеляза същото темпо на растеж. На годишна база европейската икономика се разшири с 1,9% за трето поредно тримесечие след повишение с 2,1% в края на миналата година, показват данните на Евростат.

Най-солиден растеж на БВП на тримесечен база е регистриран в Хърватия (повишение с 1,7% спрямо второто тримесечие), следвана от Словения (с 1,0%), Гърция (с 0,8%) и Португалия (с 0,8%).

На годишна база най-солидна икономическа експанзия е отчетена в Румъния, където БВП нарасна през третото тримесечие с цели 4,6%, следвана от България (повишение на БВП с 3,4%), Испания (с 3,2%) и Словакия (с 3,2%).

През третото тримесечие икономиката на еврозоната отбеляза умерен растеж, показват окончателни данни на Евростат. Брутният вътрешен продукт е нараснал 0,3% спрямо второто тримесечие, когато също отбеляза умерен растеж от 0,3% и след като в началото на годината беше отчетена относително добра икономическа експанзия от 0,5 на сто.

Данните съвпадат с предварителната оценка на европейската статистика и потвърждават, че икономиката на региона бележи за второто поредно тримесечие най-слаб растеж от периода юли - септември 2015 година, когато БВП също нарасна с 0,3 на сто отбелязва bnr.bg.

На годишна база БВП на 19-те страни от валутния съюз нарасна за трето поредно тримесечие с 1,7%, което представлява слаба възходяща ревизия спрямо предходна оценка на Евростат за икономически растеж от 1,6 на сто.

Разходите на домакинствата в региона се повишиха на тримесечна база с 0,3% след повишение с 0,2% през второто тримесечие, а правителствените разходи нараснаха с 0,5% след тяхно повишение с 0,2% през предходните три месеца. Износът на еврозоната се повиши с едва 0,1%, докато вносът нарасна с 0,2%, след като през второто тримесечие експортът и импортът нараснаха с по 1,2 на сто. Дълготрайните инвестиции се повишиха с 0,2% спрямо второто тримесечие, когато те нараснаха с 1,2 на сто.

Относително слабият икономически растеж в еврозоната вероятно ще запази в сила очакванията, че заседанието си в четвъртък (8-и декември) ЕЦБ вероятно ще вземе решение да удължи с шест месеца действието на програмата за количествени улеснения.