България се присъединява към искането за увеличаване на тавана на помощта "de minimis" в сектора на селското стопанство, рибарството и аквакултурите. Това заяви служебният земеделски министър Георги Тахов на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург.

На заседанието делегацията на Германия представи от името на България и още 13 държави искане към Европейската комисия за увеличаване на тавана за подпомагането "de minimis" в селскостопанския сектор. Делегацията на Германия представи от името на България и още 13 държави искане към Европейската комисия за увеличаване на тавана за подпомагането "de minimis" в селскостопанския сектор. Искането е максималният размер на помощта да е до 50 000 евро е на предприятие в продължение на три години. То включва за съответно повишаване националните максимални ставки за държавите членки на ЕС, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Малките земеделски стопани получават близо 10 млн. лв. за Кампания 2023

Малките земеделски стопани получават близо 10 млн. лв. за Кампания 2023

Одобрени са 24 предложения за изпълнение на инвестиции за общо над 14 млн. лв.

Тахов коментира, че общата селскостопанска политика на ЕС се нуждае от адекватен бюджет, който да осигурява справедливо ниво на подпомагане на фермерите, за да няма неравнопоставеност на земеделцитев Европейския съюз. "Важно е да се отчитат нарастващите предизвикателства пред земеделието и да се гарантира бюджет в достатъчни размери, който да донесе сигурност в сектора. От съществено значение е да се работи за изравняване на нивата на директни плащания, за да могат земеделските стопани от държавите с по-ниски плащания да се чувстват равнопоставени на останалите фермери в ЕС", посочи той. Георги Тахов каза още, че е необходимо да бъде възстановено доверието на земеделските производители в Общата селскостопанска политика.

Изплащат помощта на земеделските производители до 15 май

Изплащат помощта на земеделските производители до 15 май

Средствата са осигурени в пълен размер на 100 процента за първото предстоящо плащане, твърди земеделският министър Георги Тахов

По време на дискусия за свързаните с търговията въпроси около селското стопанство той заяви, че трябва предварителните оценки на въздействието на търговските споразумения и автономните търговски мерки на ЕС да включват по-детайлен анализ, за да не се стига до компрометиране на жизнеспособността на чувствителни земеделски сектори. Според Тахов подходящ инструмент за ограничаване на негативното въздействие е въвеждането на тарифни квоти с нулево или намалено мито, вместо пълна либерализация. Добре би било и предварително да има яснота за евентуални мерки за подпомагане на уязвимите сектори, отбеляза той.