"Нищо не научихме като хора, като нация и като бизнеси от кризата през 2009 година. Хората имаха златно десетилетие. Последните години ръстът на доходите е много стръмен. И ако през тези най-добри години нито един от нас не се е сетил, че трябва да спести и за повече от 1 седмица напред."

Това мнение изрази пред БНР бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

По думите му държави, бизнеси и граждани се разделят на две големи групи - едните винаги спестяват, а другите никога не спестяват и това няма нищо общо с това колко богати са те.

Въпросът е манталитетен, а не цифров. На някои хора и десет пъти да им се увеличат заплатите в следващите 10 години, те пак ще излязат на червено и няма да издържат и един месец криза. Това е урок, който ние не научихме като общество и който и сега не го научи, и при следващата криза след 10 години пак няма да е готов. Трябва да се научим да спестяваме, подчерта Василев.

В коментара си по новината, че страната ни поема нов външен дълг за два и половина милиарда евро Василев посочи, че като финансова операция е "добра стъпка, добро решение".

"България за първи път емитира 30-годишни книжа, както и 10-годишни. Лихвените проценти са ниски, доста прилични. Емисията е голям успех", смята той.

Николай Василев отбеляза, че ако България разумно е изтеглила дълг, не бива да го харчи "за ненужни неща, за глупости" и "с лека ръка".

Държавата взе 2.5 млрд. евро дълг на международните пазари при рекордно ниски лихви

Държавата взе 2.5 млрд. евро дълг на международните пазари при рекордно ниски лихви

България за пръв път емитира 30-годишни облигации

В края на всяка бюджетна година и в края на всеки мандат обаче всяко правителство има естествената склонност да харчи повече. Въпросът е за какво й трябват повече пари на държавата в момента, при положение, че има добър фискален резерв и бюджетен излишък до края на август, подчерта Николай Василев.

"Няма никаква обективна причина за нещо конкретно да бъдат похарчени. Те ще бъдат похарчени за каквото политиците решат да си ги изхарчат в края на мандата. Кой каквото поиска от това правителство, обикновено досега го е получавал. Това е много лошо, защото животът показва колко лесно, за нула време се харчат трудно спестени пари с милиарди.", смята бившият вицепремиер.

Много малко пари бяха дадени на хората, които са пострадали от кризата и много пари бяха дадени на хора, които нямат нищо общо с кризата, коментира още Николай Василев.

"Ние сме по-малко зле от другите. В България има криза, но тя се свежда до по-малка от другите рецесия, малък ръст на безработицата, не драматичен, и дори сме една от малкото държави с продължаващ ръст на доходите за тази година. Заплатите растат и пенсиите растат тази година", изтъкна още Василев.