България може да изнася череши за още $683 хил. годишно, според доклад на "ИнтелиАгро". Въпреки нереализирания потенциал за износ на череши, страната ни е на трета позиция в света. През 2018 година България е изнесла череши за почти $47 милиона, показаха публикуваните наскоро данни на Българската стопанска камара, цитирани от money.bg.

Според доклада, глобалната среда на пазара за пресни череши остава благоприятна, въпреки сериозния ръст на търгуваните количества през 2018 г. Прогнозата е пазарът да достигне 1 млн. тона до 2024 г при растяща средна цена, която ще достигне €5,4 за килограм.

Между 2012 и 2018 г. световният пазар за череши се е удвоил от 350 хил. тона на 700 хил. тона. Средните цени нарастват от €3,5 на около €4 за килограм.

По думите на Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро", към момента цените на черешите са между 4 и 5 лева за килограм. "Годината за черешите бе по-добра откъм изкупни цени. Изкупните цени обаче бяха толкова добри поради лошото време през пролетта, заради което част от реколтата пропадна. Италия и Испания се сблъскаха със същия проблем", заяви той пред BloombergTV Bulgaria.

Според доклада на "ИнтелиАгро" възможностите на българските производители за по-висок износ в ЕС ще нараснат заради ориентирането на Испания към Китай и на Турция към Русия и Китай. Именно в Азия се очаква най-сериозен ръст както в обемите, така и в изкупните цени.

"Българските производители, които инвестират в нови сортове, заготовка и покриването на международни стандарти ще се конкурират успешно в колегите си от Турция, Гърция, Италия и Испания", се казва в него.

През 2018 г. най-големи количества пресни български череши са изнесени в Румъния, Беларус, Германия и Холандия. Износът на консервирани или приготвени череши е почти $29 милиона, а този на временно консервираните с SO2 череши - почти $18 милиона.