България вписва четири биосферни резервата по изискванията на ЮНЕСКО. Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа декларацията с номинациите, която се изпраща на Секретариата на ЮНЕСКО, съобщиха от ековедомството.

Номинациите са за биосферни резервати от нов тип - Биосферен резерват "Сребърна", "Червената стена", "Узунбуджак" и Национален парк "Централен Балкан". В границите на новите биосферни резервати попадат 7 от резерватите от стар тип, включени в мрежата през 1977 г.

Министерството на околната среда и водите подкрепи Националния комитет по програмата "Човекът и биосферата" (МАВ) на ЮНЕСКО в усилията му, свързани с избора и номинирането на биосферни резервати от нов тип.

Проучени са възможностите за съвместяване на съществуващите биосферни резервати със съвременните изисквания. Това е станало чрез проект, финансиран от ПУДООС (Предприятие за управление на дейности по опазване на околната среда) и изпълнен от Българска фондация "Биоразнообразие", отчитат от ековедомството.

Консултативният съвет на програмата е разгледал българските номинации и е препоръчал да бъдат одобрени на 29-ата сесия на Междуправителствения комитет по Програмата (MAB - ICC). Заседанието ще бъде през юни 2017 г.

Препоръката е биосферните резервати от старо поколение у нас, за които общините не са изразили съгласие за обявяване за резервати от съвременен тип, да бъдат заличени от световната мрежа по служебен път.

От МОСВ уверяват, че продължават да подкрепят и подпомагат методически процеса по развитие на мрежата от биосферни резервати (паркове) в България.

Програмата "Човекът и биосферата" към ЮНЕСКО е открита през 1976 г. Целта й е да бъде създадена световна мрежа от биосферни резервати, в която да бъдат, съхранени образци от неповлияни от човешката дейност природни екосистеми.

България се присъединява към програмата МАВ през 1977 г., като включва мрежата 16 стриктни резервата, с което се превръща в една от страните с най-представителните мрежи от биосферни резервати в Европа.

През 1995 г. са приети Севилската стратегия и Законова рамка за биосферните резервати. Съгласно нея биосферните резервати трябва да стимулират и устойчивото развитие на местните общности. Затова следва да бъдат обособени освен зони за строга защита и "буферни" зони, както и "преходни" зони, в които се поощрява прилагането на устойчиви практики, гарантиращи икономическо развитие на съответните региони, и опазване на природата в тях.

На национално ниво програмата "Човекът и биосферата" (МАБ) се управлява от Национален комитет, в който участват представители на БАН, държавни институции, НПО и др. Състава на националния комитет е определен с решение на Управителния съвет на БАН от 2014 г.

Членството към световната мрежа на биосферните резервати е международно признание за съответната територия, управлявана по целесъобразен и устойчив начин, съгласно националното законодателство и в съответствие с общоприетите принципи за добро управление. МОСВ ще продължи да подкрепя процеса за обявяване на съвременни биосферни резервати.