Германските инвеститори се оплакват от недостатъчната правна сигурност в България и от старата тема - корупцията. Това обяви президентът на Федерална република Германия Йоахим Гаук по време на икономически форум „Индустрия 4.0”.

Гаук е на тридневно посещение в България, като заедно с българския държавен глава Росен Плевнелиев бяха почетни гости на форума, организиран от Германо-българската индустриално-търговска камара.
Ясни правила за борба с корупцията окуражават инвеститорите, подчерта Гаук.
Германските предприемачи знаели, че България има предимства за инвестиции - например ниските данъци. Те обаче биха искали реформиране на администрацията и модернизация на инфраструктурата.

Германските предприемачи споделяли, че все още българската икономика се движи с „включена ръчна спирачка”. Йоахим Гаук пожела България да се освободи от спирачните тежести, за да може икономиката на страната да развие пълния си потенциал.

Дайте най-доброто от себе си, за да имаме истински независими, работещи регулатори, които бизнесът да приеме и да каже, че в България има правила и те се спазват от всички.

Такъв призив пък отправи държавният глава Росен Плевнелиев към политиците по време на икономически форум „Индустрия 4.0”.
Плевнелиев е убеден, че ще постигнем много, когато регулаторите наистина заработят независимо. Някои от тях постигнаха много, отчете той и даде за пример енергийния регулатор.

БНБ също можела да се похвали със системни и отговорни действия.

Диалогът с бизнеса е ключов, смята българският държавен глава. „Ние, политиците трябва да чуем бизнеса и трябва да си даваме сметка, че можем да научим много от бизнесмените”, коментира той.

По думите му предприемачите носят отговорност, създават желаните работни места.
Като държавен глава работя за това бизнесът да бъде чут и подкрепен”, коментира Плевнелиев.

Той изтъкна настъпването на новата цифрова дигитална революция. Колкото по-иновативно е едно общество, толкова по-благоденстващи са хората и по-развита е икономиката, заяви Росен Плевнелиев. Дигиталната ера е ера на идеите и на таланта, допълни той.

Държавниците имали задача да създадат условия, така че тези идеи да се превърнат в бизнес. „Това означава да градим екосистеми, в които наука, бизнес и институции работят заедно по пътя на идеите, така че те да се превърнат в продукти и проекти”, коментира още той.

Плевнелиев е дълбоко убеден, че регионът на Югоизточна Европа има много сериозен потенциал за развитие по отношение на новата цифрова индустриална революция.
Българският президент отбеляза, че „София Тех парк” е първата екосистема в региона. В нашия регион идват фабрики, някои от тях идват и в България, посочи Плевнелиев.

„Ще ни се административната, образователната реформа да наберат скорост, дуалното образование да бъде много по-широко представено”, заяви Росен Плевнелиев. Той допълни, че семействата трябва да знаят, че всеки може да получи достойна работа и не е необходимо всеки да е висшист.

Все повече компании предпочитат България като дестинация за изнасяне на услуги и производства. „Секторът на изнесените услуги процъфтява в България, откакто го обявихме за приоритет, създадохме над 40 000 работни места”, изтъкна Плевнелиев.
България е най-добрата аутсорсинг дестинация в Европа.

Изнасянето на процесите в други държави е най-добрият начин да се справяме с проблема с липсващи кадри, каквито в Германия липсват. Плевнелиев посочи, че Германия търси повече от 40 000 компютърни специалисти.

„Ако адресираме по-доброто компютърно образование, по-добрите езикови умения на българските граждани, по-доброто образование, включително и дуалното, получаваме големия шанс да се позиционираме по пътя на индустриите на бъдещето”, убеден е държавният глава, като допълни, че Германия води, но ние сме заедно с тях.