"Ел Би Булгарикум" и една от най-големите монголски компании за производство на храни "APU Company" сключиха споразумение за производство на българско кисело мляко с бактерията "Лактобацилус булгарикус". Това съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.
Инициативата за стъпване на азиатския пазар бе на министъра на министър Никола Стоянов. Тя бе подкрепена от посланика на Монголия у нас Н. Пр. г-жа Лхагвасурен Саянаа. Двамата присъстваха и на официалното подписване на споразумението.
По думите на Никола Стоянов преговорите за това сътрудничество са стартирали още през декември миналата година. Според него споразумението ще позволи автентичното българско кисело мляко да се продава и в Монголия. Министърът подчерта, че това е стъпка в посока на засилване на двустранните икономически отношения между България и Монголия.
"България е родина на киселото мляко и ще използваме националната традиционна технология за изработването на млечните продукти в Монголия", коментираха от ръководството на "APU Company". От тяхна страна бе наблегнато на факта, че споразумението ще им позволи да изпълнят една от целите, заложени от монголската държава за производството на здравословна и полезна храна. Те вече са посетили и базата на "Ел Би" във Видин, за да се запознаят на място с производствения процес в българското дружество. Интерес има и към общи проекти в развойната дейност и създаване на съвместни продукти, съобразени с особеностите на монголския пазар.
Стоянов посочи, че споразумението е със срок от пет години. Монголската "APU Company" получава лиценз за разработване, производство, продажба и разпространение на млечни продукти с оригинални български закваски за територията на Монголия, за което ще заплаща и лицензионни такси на "Ел Би Булгарикум". "Популяризираме България, но и увеличаваме приходите за българското предприятие, каза още той.
Legalen
на 03.05.2023 в 17:20:22 #1Разните истории около киселото млеко са били винаги една загадка за мен. Още от времето на Живков! Тогава изнасяхме закваска за Япония, медиите сьобщаваха за тези ни успехи. Наскоро някакьв наш професор (по нещо) регистрирал фирма в Бавария за производство на кисели млеко….По негов патент!!! А един мой познат((завьрши университет в ГДР и там остана) ми разказа че преди около 40 години си занесьл буркан кисело млеко от Бьлгария и досега квасел 3,5% краве мляко. И предал даже тази «технология» на познати и приятели .Без патенти такси. Сьзжалявам го, би могьл да направи удар !!!