Китайските сайтове за онлайн търговия причиняват сериозни загуби за европейските и българските производители. За това сигнализира бизнесът, който днес по време на кръгла маса, организирана от Българската стопанска камара и Българската асоциация "Кръгов текстил", призова държавата да предприеме спешни мерки, предаде БНР.

Участниците на кръглата маса отбелязват, че заради тези китайски сайтове за онлайн търговия се затварят предприятия и се закриват работни места, включително в България. Според тях Европа трябва да предприеме спешни мерки заради икономическия, социалния и екологическия отпечатък на тези стоки, като се отбеляза, че ниското качество на китайските стоки ги превръща в отпадъци, с които Европа трябва да се справя.

В България се е оказало, че тези стоки с ниско качество, за които е доказано, че имат здравословни последици, се внасят без контрол. Обхватът на проблема е сериозен, защото много от цеховете в Родопите, които шият, са затворени и 65% от пратките са с фалшифицирана стойност.

Онлайн търговци искат защита от нелоялна конкуренция на компании от страни извън ЕС

Онлайн търговци искат защита от нелоялна конкуренция на компании от страни извън ЕС

Искат равни условия и ефективно прилагане на законите за всички на европейския пазар

От бизнеса посочват, че карго полети са ангажирани за години напред. Само за 2022 година от Китай в Европа са внесени един милиард пратки, като всяка е под 150 евро. През 2023 година пратките са се увеличили до 2 милиарда. Повече от 110 самолета за карго доставки излитат от Китай всеки ден.

В България са влезли около 20 млн. пратки, като средната цена на продукта е около 7 долара. Според експертите от кръглата маса се продават безконтролно опасни дрехи, детски играчки и инструменти, но у нас стоките не подлежат на проверки, защото входните точки на тези продукти са вътреобщностни страни или пък са адресирани до потребител и не подлежат на отваряне и проверка от митническите и здравни власти.

Въпреки това, тематични проверки се извършват, посочи Виктория Христова от Министерството на здравеопазването и допълни, че законодателството не предвижда целогодишен контрол, няма и осигурен ресурс.

Трите най-популярни китайски компании за онлайн търговия са генерирали оборот от 15 - до 30 млрд. долара само през последните няколко години от стоки, които бързо се превръщат в отпадък, допълниха още участниците от кръглата маса.

Севделин Спасов от Асоциация "Кръгов текстил" посочи, че в същото време български и европейски предприятия изнемогват под натиска на китайската онлайн търговия.

На кръглата маса изразиха съмнение, че България ще наложи някакъв контрол над тези стоки, така че у нас ограниченията се очакват да бъдат наложени от европейските регламенти.

Председателят на Стопанската камара Добри Митрев определи безконтролното нахлуване на китайски стоки в България като снежна топка, която може да се превърне в лавина.

Китай предупреждава за риск от търговска война с ЕС

Китай предупреждава за риск от търговска война с ЕС

Ходът на ЕС относно митата за електромобилите потопи търговските връзки с Китай до ново историческо дъно