Пекин предупреди, че ескалиращите търкания с Европейския съюз относно вноса на електрически превозни средства може да предизвикат търговска война. Китай отбелязва, че министърът на икономиката на Германия е пристигнал на визита, за да обсъди новите мита. Това предаде Ройтерс.

Тридневното посещение на Робърт Хабек в Китай е първото на високопоставен европейски служител, откакто Брюксел предложи високи мита върху вноса на произведени в Китай електрически превозни средства за борба с прекомерните субсидии.

По-рано тази седмица китайските автомобилни производители призоваха Пекин да повиши митата върху вносните европейски автомобили с бензинов двигател.

Отговорността е изцяло в ръцете на ЕС, посочват от китайското министерство на търговията. В своето разследване на изравнителните мита европейската страна сплашваше и принуждаваше китайски предприятия, заплашваше да приложи наказателни високи тарифни ставки и изискваше твърде широка информация, пояснява ведомството.

Посещението на Хабек се разглежда като възможност за Германия, най-голямата икономика в Европа, да обясни на китайските служители обявяването на митата, като същевременно намали риска от ответни мерки от Китай, които биха могли да навредят на германския бизнес. Гласът на Германия има особена тежест и водещите производители на автомобили яростно се противопоставиха на митата на ЕС. Берлин призова за диалог, като същевременно очаква Китай да направи компромис.

Ходът на ЕС относно митата за електромобили потопи търговските връзки с втората по големина икономика в света до ново историческо дъно.

Търговията на Германия с Китай през първото тримесечие на 2024 г. е на стойност 60 милиарда евро. Това е по-малко от общия обем на търговията между САЩ и Германия за същия период, която е на стойност 63 млрд. евро.

Германия може да премести търговския си фокус от Китай към САЩ

Германия може да премести търговския си фокус от Китай към САЩ

Германският вицепремиер Роберт Хабек ще посети Китай