Съединените щати изместиха Китай като най-важен търговски партньор на Германия през първото тримесечие на годината. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни на германската статистическа служба.

Търговията на Германия със Съединените щати, комбиниран внос и износ, възлиза на 63 милиарда евро за периода от януари до март. Търговският обмен между Германия и Китай за същия периода е на стойност около 60 млрд. евро.

През 2023 г. Китай беше най-големият търговски партньор на Германия за осма поредна година. Обменът между двете страни възлизаше на 253 млрд. евро.

През първото тримесечие на 2024 г. германският износ за САЩ се е повишил допълнително поради стабилната икономика там. В същото време се отчита спад във вноса и износа от и към Китай. Китай произвежда все повече стоки, които преди страната е внасяла от Германия.

Германският внос на стоки от Китай е намалял с почти 12% на годишна база през първото тримесечие, докато износът на стоки за Китай е спаднал с малко над 1%, според германския икономически институт.

Близо 10% от износа на германски стоки е за САЩ. Износът за Китай е около 6 процента.

Германските инвестиции в Китай достигнаха нов връх

Германските инвестиции в Китай достигнаха нов връх

Китай остава най-важният търговски партньор на Германия за осма поредна година