6 589 000 тона е производството на пшеница от тазгодишната реколта. Това съобщи БНР, позовавайки се на данни на министерството на земеделието и храните. Зърното е напълно достатъчно както за нуждите на страната, така и за традиционния износ.

Реколтата за 2023 г. е с близо 350 хил. тона повече от произведеното миналата година. Средният добив е 543 кг от декар. Качеството на зърното е достатъчно високо, за да отговори на изискванията на мелниците за производство на качествено брашно за хляб.

Количеството ожънато тази година зърно е достатъчно за задоволяване хлебния баланс на страната. Средногодишното потребление на пшеница за производство на хляб и хлебни изделия у нас е около 1,1 милиона тона.

Данните на МЗХ посочват, че има достатъчни количества и за осигуряване на фуражния баланс, за семена и за износ - категорични са експертите. Към 8 декември т.г., България разполага със запаси от 3 млн и половина тона пшеница, 401 хил. тона ечемик,, близо 2 млн. тона царевица, и милион и половина тона маслодаен слънчоглед.

Пазарът за зърно замира, предупреждава Българският фермерски съюз

Пазарът за зърно замира, предупреждава Българският фермерски съюз

България вече е отстъпила третото място в класацията на износителите на мека пшеница от ЕС