Конфликтът между ветеринарните лекари и правителството за неизплатените пари за тази година остава нерешен.

Това стана ясно след среща между министър Мирослав Найденов и представители на Българския ветеринарен съюз.

Частнопрактикуващите ветеринарни лекари ще получат парите, които държавата им дължи за имунизации и профилактични прегледи, едва в края на тази или началото на следващата година.

Това е било договорено днес, но всеки от ветеринарите сам ще реши дали да продължи да изпълнява договора си с държавата при тези условия, или да го прекрати.

Припомняме, повече от месец частните ветеринари протестират заради липсата на реформа в сектора, забавените с месеци плащания за прегледи и ваксинации на животните и липсата на ефективен контрол при разпространението на лекарства.

Ветеринарите протестират и срещу липсата на ефективен контрол при разпространението на лекарства

Решението дали ще се прекратят продължаващите почти месец протести ще бъде взето след допитване с колегията, каза председателят на браншовия съюз Йордан Бойтев, цитиран от БНР.

Държавата няма да плаща на ветеринарите за имунизации и прегледи. Готвената промяна ще влезе в сила от следващата година.

Ангажимент и за сключване на договор с лекари, които да имунизират животните, ще имат самите фермери, а не както досега - държавата изплащаше дължимите суми.

Бойтев съобщи още, че са обсъждани законодателни промени, според които през следващата година членството в Съюза ще бъде задължително и ветеринарите ще могат да практикуват само след разрешение от браншовата организация.
По този начин контролът се прехвърля от държавата към бранша.