„Български държавни железници" са в състояние да поемат заявките на всички спедитори, товародатели и производители, които желаят да осъществят превоз на товари до Гърция.

Компанията е осигурила готовност за допълнителен ресурс след разпореждане на министъра на транспорта Александър Цветков от 19-ти януари.

Националният железопътен превозвач е в състояние да поеме заявките на всички, които желаят да осъществят превоз на товари до южната ни съседка и са затруднени от блокадата на ГКПП от гръцките земеделци.
С цел облекчаване на възникналата затруднена обстановка БДЖ поемат ангажимента, че ще организират безпрепятственото превозване на всички заявени товари до Гърция.

„БДЖ" СПЕД разполага и с висококвалифицирани специалисти, които могат да предложат на клиентите подходящи схеми за осъществяване на превоза на техните товари, както и да организират превоза с жeлезопътен транспорт до Гърция в максимално кратък срок.

От компанията напомнят, че товаро-разтоварните дейности се извършват на жп гарите София-товарна, Благоевград, Дупница, Дамяница и Кулата.

На гара София-товарна се предлага възможност за поемане на заявки за товарене на контейнери. Гарата разполага с товаро-разтоварни съоръжения, които позволяват претоварването на контейнери от камиони на вагони.

На гръцка територия, контейнерите се разтоварват на гарата в Солун, както и в търговско-логистичния център в Промахон.

Превозваните товари от жп гарите Благоевград, Дупница, Дамяница и Кулата пътуват и се разтоварват на всички железопътни гари в Гърция, които са отворени за търговска дейност.