Решение дали да бъде удължен с един месец регулаторният период 2014/2015 година Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес не е взела. Причината е, че в Държавен вестник още не са публикувани поправките в Закона за енергетиката, които вчера парламентът прие и й дават това право.

Поправката не е публикувана официално и комисията няма правно основание да се произнася в такъв случай. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясни, че ако в такава ситуация бъде прието решение, то ще бъде нищожно.

Решението дали да бъде удължен регулаторният период ще бъде взето от комисията на 30 юни.

По време на срещата с журналисти Иванов опита да защити авторитета на независимия регулатор. Той посочи, че комисията е склонна да заведе дела срещу тези, които уронват престижа на регулатора. В емоционално си изказване Иванов заяви, че никой не може да го пречупи и че не прекланя глава пред никого, освен пред героите, дали живота си за свободата на България, както и пред гроба на родителите си.

Припомняме, че КЕВР беше атакувана от различни места да не приема предложените от нея цени на тока - както от бизнеса, така и от някои представители на изпълнителната власт. Това отбеляза членът на ресорната парламентарна комисията Ремзи Осман.