В една българска банка влизат едни 140 милиона от Венецуела, това не е много типично по принцип за българските банки. Тази ситуация е още от времето когато операции с каптагон стават незаконни. Тези, които са извършвали операции тук са извън закона, но в Швейцария са в рамките на закона, коментира пред НоваТВ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той обясни, че те нареждат нещата по правилата, не рискуват, рискуват други. След 90-година има процеси, които са неуспешни. Това са умни хора, не очаквайте да прекарват тирове през границата и че може да се хванат, допълва Безлов.

Трудно е да се каже какво точно САЩ считат за незаконно в цялата схема и какви са аргументите с тези пари от Венецуела, обясни той и допълни, че българската банка, в която са парите от Венецуела, е една от институциите, които Европейската централна банка решила да проверява при настоящи си мониторинг.

Тази игра която я играят адвокатите и банките е законна, но според него, банките искат да печелят при висок риск и така някои техни дейности често обаче се оказват извън закона.

Агов: България и съюзниците наложили санкции на Мадуро да не краде имане

Агов: България и съюзниците наложили санкции на Мадуро да не краде имане

ДАНС се провалили с Венецуела и Гебрев, а Русия унищожава оръжейната ни индустрия

Венецуела не е ембаргова държава, това трябва да се уточни, страна от регион с повишен риск да, но не и ембаргова. Българската банка е третата финансова институция, през която са минали тези пари, коментира Емил Хърсев и обясни, че БНБ няма пряка отговорност да извършва проверки на произхода на дадени средства.

Храни се купуват от Турция, Украйна, Румъния и вероятно България, един добросъвестен служител на венецуеласката администрация не би открил сметка в Турция и Украйна предвид ситуацията там. Това всъщност не е голяма сума, става въпрос само за два кораба с нефт.

Хърсев допълни, че познава лично адвоката-титуляр на сметките, по които са превеждани парите. "Той е доктор по право, практикувал е адвокатска дейност в Швейцария. Такъв човек не би нарушил закона и не вярвам да го е направил", коментира Хърсев.

Ако бъде доказано пране на пари, ще бъдат глобени банки с такива суми, които могат да ги доведат до фалит, обясниха и Емил Хърсев, и Тихомир Безлов.

Румен Петков видя провал на родното финансово разузнаване

Румен Петков видя провал на родното финансово разузнаване

Преводите от Венецуела означавали тежък провал на България