Ако действително е имало преводи от Венецуела, това е тежък провал на България. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков пред bTV. Той изрази мнение, че провалът на финансовото разузнаване у нас е повече от видим.

Не знам дали е премълчано, или невидяно, но ако е невидяно, е тежък професионален проблем, посочи Петков.

Той посочи, че още вчера е призовал председателя на ДАНС Димитър Георгиев да вземе спешни кадрови мерки заради случая и напомни, че още през 2007 г. е предупредил, че вкарването на финансовите звена в контраразузнаването ще създаде размиване, което ще доведе до загуба на контрол.

Петков обаче посочи, че въпреки че има основания да смята, че действително Венецуела пере пари през България, това трябва първо да се докаже със сигурност, за да се правят заключения.

ДАНС и САЩ са засекли българин със стотици милиони от Венецуела

ДАНС и САЩ са засекли българин със стотици милиони от Венецуела

Ерик Рубин обсъжда въпроса с Борисов

На въпрос дали вижда връзка между отравянето на Емилиян Гебрев и случая Скрипал, лидерът на АБВ припомни, че е бил до българския бизнесмен, когато са се отнемали лицензите на предприятията, свързани с оръжейния бизнес.

Това беше много груба грешка на икономическия министър и аз съм го казвал, подчерта той.

Според него връзка между двата случая няма. Петков напомни, че при отравянето на Скрипал премиерът на Великобритания Тереза Мей категорично е заявила, че зад това стои Русия.

"Да кажем другата истина - нейният предшественик Тони Блеър излъга целия свят, че в Ирак има химически оръжия. Ирак беше смазан и накрая се оказа, че такива оръжия няма. Кой съди Блеър днес за тази грандиозна лъжа?", запита Петков.

Според него съсипването на оръжейния бизнес в България е започнало още през 90-те години на миналия век, но не от Русия. Петков бе категоричен, че идването на руски гражданин в страната не го прави непременно убиец.

Адвокат, български гражданин, трансферирал венецуелските пари

Адвокат, български гражданин, трансферирал венецуелските пари

ДАНС, МВР и БНБ проверяват банката, сметката е блокирана

Когато се произнасят такива присъди, ставаме несериозни в собствените си очи, заяви той и допълни, че не смята, че Гебрев и Скрипал са тровени с едно и също нещо.

Според Петков се придавал твърде тежък политически аспект на случая Скрипал, докато причината за атаката срещу Гебрев се криела в бизнеса му, и по-конкретно с опита да придобие "Дунарит".

Лидерът на АБВ е скептичен, че отравянето на българския бизнесмен може да е свързано с международната му дейност, защото Гебрев се е утвърдил в редица страни, включително в Индия, където е преборил Щатите и Русия.

Това, че ги е преборил, не значи, че са направили опит да го убият, смята Петков.

Ние като държава трябва да защитаваме собствения си интерес, а той е да градим поведението си на базата на правото, заяви още той. Според него държавата е заинтересована да информира обществото за случая с Гебрев, защото иначе се създавала обстановка на междуинституционално и междудържавно недоверие.

Борисов говори с Ема Хопкинс за Гебрев

Борисов говори с Ема Хопкинс за Гебрев

Срещата е започнала в 9 часа

По този начин се включваме в конфликти, които не са наши, посочи Петков.

По отношение на предстоящите избори той изрази мнение, че правната комисия е допуснала груба грешка с решението да свали забраната за огласяване на прогнози в деня за размисъл и в деня на изборите.

Това е създаване на гаранции за манипулация на хората, и то с аргумента, че се нарушава закона, заяви той и допълни, че това не може да е повод да се сменя закона и решението трябва да се преразгледа.