ДАНС, МВР и БНБ работят по случая със сметка или сметки на български гражданин, в които са постъпвали пари от Венецуела, а от тях големи суми са били превеждани към други страни.

Сметката е една, но с множество свързани други такива, по линията на това, че българинът е адвокат и по закон има право да открива доверителни сметки.

Това е организиран път, канал за изнасяне на средства, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

"Жизненоважна е необходимостта да спрем нелегалния трансфер на парични средства и фондове за Венецуела." Това каза пред журналисти американският посланик у нас Ерик Рубин след срещата с премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, както и с представители на ДАНС.

Той увери, че правителството на САЩ заедно с ЕС работи в тясно сътрудничество, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато и определи срещата като "чудесна дискусия".

Тясно сътрудничество по думите му има и между двете правителства и правоохранителните органи, които гарантират обмен на информация и предприети действия.

От американските партньори е получена информация за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела, за които са използвани български банкови сметки. Част от средствата са били трансферирани по банкови сметки в други страни. Основанията за това са били различни, а от прокуратурата смятат, че не са действителни, посочи главният прокурор Сотир Цацаров. Основанията са свързани с подкрепа и финансиране на спортна федерация във Венецуела, със закупуване на храни в страната и "нямат общо с действителността", допълни Цацаров.

ДАНС и САЩ са засекли българин със стотици милиони от Венецуела

ДАНС и САЩ са засекли българин със стотици милиони от Венецуела

Ерик Рубин обсъжда въпроса с Борисов

Парите от българската банка са излизали на различни основания към различни банки, откритата сметка е била само една, но с много свързани, обясни и шефът на ДАНС.

Към момента се работи интензивно от органите на ДАНС и все още точната сума на трансферите не е ясна.

За преводите, периодите и основанията за трансфер ще има пълна информация. Едва тогава ще бъде образувано наказателно производство за пране на пари, обясни още главният прокурор.

Целта е да не се допусне превод от сметките, стана ясно още от думите му, като по-късно той посочи, че сметката е блокирана. Проверяват се и други банки.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев заяви, че агенцията извършва проверки в банката, за да установи пълната фактология около преводите. Получено е съдействие от БНБ.

Титулярът на сметката е българин, живее в различни държави и не пребивава постоянно на територията на България.

Сметката не е класическа, а е открита като доверителна, тъй като титулярът е регистриран и като адвокат. По реда на Закона за адвокатурата адвокатите имат право да откриват доверителна сметка, в които се съхраняват сметки на негови клиенти по повод адвокатската дейност, която извършва. По думите на Цацаров е използвана точно формата на доверителна адвокатска сметка, за да могат да бъдат създадени подсметки на съответни клиенти, при които да постъпват паричните преводи от Венецуела и от които тези парични средства да бъдат трансфериран и на различни основания.

"Става дума за съвсем организиран механизъм за изнасяне на парични средства и няма общо с политическата обстановка във Венецуела", категоричен беше главният прокурор. Информацията, получена от американските власти, касае една конкретна банка. Цацаров обаче обясни, че задължително ще бъдат проверени и всички останали банки.