Държавата да подпомогне хотелиерския бранш с целеви компенсации с 30% от спада на оборота им за съответния период. Това поиска по време на Консултативния съвет по туризъм председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев, съобщиха от асоциацията.

По думите му голяма част от хотелите са затворени, но нямат право на компенсации, а дейността на останалите едва крета. Част от хотелите не са получили и обещаните помощи за запазване на персонала, въпреки обещанието на здравния министър Костадин Ангелов, че средствата ще бъдат изплащани в срок. Други хотелиерите не са получили суми от края на септември.

Хотелиери и ресторантьори не искат подаяния, но не виждат милиардите от ЕС

Хотелиери и ресторантьори не искат подаяния, но не виждат милиардите от ЕС

Туризмът бил на колене, нямало да има летен сезон догодина

От браншовата организация предлагат хотелите да бъдат обезщетени с 30% от спада на оборота им за съответния период. По този начин местата за настаняване в дестинациите, които бяха по-малко засегнати от кризата ще получат и по-малки компенсации за сметка на сезонните и градски хотели, обясни Щерев. Писмо с предложението на БХРА ще бъде изпратено до ресорните министри в кабинета и до премиера Бойко Борисов в понеделник.

Щерев подчерта, че без осигуряване на ликвидни средства за старт на летния сезон и без удължаване на облекчените условия по старите заеми, голяма част от хотелите това лято няма да отворят, а някои може и да фалират.

Хотелиери пред фалит, в министерството създават Туристически информационен център

Хотелиери пред фалит, в министерството създават Туристически информационен център

Само общоевропейско решение може да наложи искане на ваксинационен паспорт за туризма

Той е уверен, че България трябва да се рекламира като безопасна дестинация. През миналия сезон не пламна нито едно огнище на болестта в курорт и нито един турист не се зарази с Ковид-19 в хотел, подчерта Щерев.

Очакванията му са летният сезон да започне от Великден. И да се помисли за отпадане на PCR тестовете за пристигащи от региони с малко разпространение на болестта, за двустранни споразумения с държави относно вече ваксинираните гости, призова хотелиерът.

Той иска освен стимулиране на чуждите туроператори да изпращат туристи в България по схемата с 35 евро на турист, пристигнал у нас с чартър, но и да се въведат и подобни субсидии за пристигащите гости с организиран сухоземен транспорт като автобуси и влакове.

Предлага и въвеждане на зелени транзитни коридори, тъй като те ще са основният канал за пристигащите туристи през предстоящия летен сезон.

Оставката на Деница Сачева искат работници от затворени бизнеси заради пандемията

Оставката на Деница Сачева искат работници от затворени бизнеси заради пандемията

Протестът е пред сградата на Министерския съвет

Освен това Щерев иска и да се намалят концесионните такси, като това да кореспондира и със съществено по-ниски цени на предлаганите услуги като чадъри и шезлонги.

"Нужно е и държавата да помисли за програми обезщетения и преквалификация на сезонните работници, за да се запазят подготвените кадри. Защото дори и собственикът на хотел да дава висока заплата, ако работникът е зает само три месеца в годината, а през останалото време не получава и стотинка, той напуска сектора и търси друго препитание", обясни Щерев.