Не можем да кажем какво следва след 31 януари. Отчитаме анализите. Предложенията са внесени в Министерството на туризма (МТ) - докладване на мерките в ресторантьорския бранш, да има запълване на 50 % от ресторантите, да има предварителна резервация, дистанция от 1,5 м, дезинфекция, каза Николова. За нощните заведения не е провеждана такава дискусия. Това каза пред БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

За да се види как може да се помогне на бранша утре, 19 януари, се предвижда официална среща с Асоциация на ресторантьорите. Важно е запазването на бизнеса, но най-важно е животът и здравето на хората, каза Николова. Предстои обсъждане с Националния оперативен щаб (НОЩ) възможността хотелиерите да изхранват своите гости при спазване на мерките

БХРА: Туризмът не трябва да е част от политически цели

БХРА: Туризмът не трябва да е част от политически цели

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация напуска Българското конгресно бюро

6,7% са нивата на безработица и има ръст на безработицата в бранша. Най-засегнат е сектор хотелиерство. Туристите все повече търсят индивидуалните резервации и малките места за настаняване - стаи, къщи за гости, които са 100% заети. И в спа курортите има 35-40% заетост, каза министърката.

Къщите за гости са предпочитани, разчитаме и на резервации в последния момент и на уикендите. Предвиждаме 65-70% спад. Между 35-40-45% резервации в Боровец и Чепеларе. В Банско е по-лошо, разчитахме на чуждестранни туристи, каза Марияна Николова.

Николова прогнозира спадът на зимния сезон у нас да стигне до 75%

Николова прогнозира спадът на зимния сезон у нас да стигне до 75%

Хотелите ще бъдат по-тежко засегнати

На фона на тези тенденции в Министерството на туризма стягат нова структура - туристически информационен център, който бил поискан от бранша. Той ще работи съвместно с общинските туристически центрове.

Новата структура със собствен бюджет започва да работи от края на февруари. Тя ще предложи комуникационни табла, дигитализирани устройства, които ще предлагат информация.

В Бюджет 2021 на МТ са предвидени общо 17 млн. лв. за реклама, каза Николова. Тя ще бъде на регионален принцип и на специализирани пазари, печатни и електронни медии. Важно е да рекламираме страната като 4-сезонна дестинация. Руският и немският пазар са приоритет.

Най-успешната мярка за бизнеса е 60/40 трансформира в нашия сектори на 50-20%, каза Николова. Според нея мярката е спасила от фалит повече от 50 % от бранша. 30 000 работни места са спасени с тази мярка. Социално-икономическият пакет над 1,2 млрд. лв. пряко около 722 млн. пряко достигат до бизнеса, твърди министърът на туризма.

Ресторантьори мислят протестно да отворят

Ресторантьори мислят протестно да отворят

Правят анкета сред членовете си за нагласите

На въпрос, че от сектора твърдят, че парите се бавят, Николова обясни, че имало административни правила и процедури, когато средствата са целеви. Правителството прие пакет от 40 млн. лв. най-балансираната мярка и допълнителните мерки за заетостта. Осигуряват спокойствието на работодателите.

Всички процедури и правила са облекчени максимално за туризма, каза Николова. Правим възможното административната тежест да бъде облекчена.

Летният туристически сезон се подготвя с националния консултативен съвет с МТ. За Варна очакваме над 4300 полета, за Бургас до 6700 полета. Полският пазар се завръща. Откриваме специализирано представителство във Варшава. Още има канселация на полети. Към края на месец май ще има яснота.

Ранните резервации не са подготвени, разчита се и на последни минути. Бизнесът е гъвкъв, предлага седмична семейна почивка, обясни Николова.

Ако има решение дали сертификатите за ваксиниране да са вход за туристически пътувания, то трябва да е общоевропейско. Ваксинацията е доброволна, ваксинираме на доброволен принцип, каза министърката.

По думите й в Бюджет 2021 са предвидени пари за Гаранционния фонд в отрасъла. Ще имаме балансиран подход да запазим икономиката. Хората се притесняват, имат психологическата граница да пътуват, призна тя.

Проверяват се плажовете в Созопол Харманите и Централния плаж, където имало диги, които не били законосъобразни, а консцесионерът би санкциониран и глобен. И през 2017 г. имаше такива природни явления, проверката цели да установи каква част от плажната ивица е нарушена, обясни Николова.