Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излиза от Българското конгресно бюро (БКБ).

Това съобщават от Асоциацията в своя позиция до медиите. 

Причината е, че организацията се присъедини към нова Конфедерация на българския туризъм само уведомявайки членовете си да своето решение. БХРА обаче не е съгласна да участва в подобно обединение, което не е на база принципни позиции, а въз основа на неясно декларирани интереси с политически нюанси. Те уточняват, че зад позицията им да се оттеглят от БКБ стоят единодушно гласовете на всички в Управителния съвет на БХРА, която е основател и член на УС на Българското конгресно бюро.

Ние винаги сме готови да участваме в реално обединение на бранша, което ефективно защитава интересите на сектора като цяло, а не на отделни играчи. Ние не искаме да бъдем употребявани за задкулисни игри и политически цели и да ни включват служебно в платформа, която събира на една маса единствено малка част от сектора, пишат в позицията си хотелиерите и ресторантьорите. 

Още през октомври 2017 г по инициатива на БХРА бе подписан меморандум за обединение на бизнеса. В него взеха участие техните партньори от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) , Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Българският съюз по балнеология и спа (БУБСПА), Асоциация на екскурзоводите в България (АЕБ), Асоциация на специализираните експерти в туристеческата индустрия (АСЕТИ).

По думите им нито една от тези организации, които представляват огромна част от туристическия бизнес и цели негови сектори не е поканена да се включи в новата Конфедерация. По този начин извън новата Конфедерацията реално оставали всички организации на туропреатори и туристически агенти, включително и най-новата Обединени за бъдеще на туризма (ОБТ), най-голямата и най-старата организация на хотелиери и ресторантьори БХРА, която е единствен пълноправен член у нас на ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета), БАХА (Балканският алианс на хотелиери и ресторантьори) и на ИХРА (Световната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите), съслованата организация на екскурзоводите, спа специалистите от БУБСПА, които са член на европейската спа организация ЕСПА. 

БХРА е против автоматичното и потайно включване като патерица на БКБ в нова платформа. Това е недопустимо за национално представена организация с 30-години история, 36 регионални структури и над 3000 членове в цялата страна, без да сме запознати с идеите, които тя ще защитава, целта на създаване, правилата на работа и ролята на БКБ в нея. Още повече, че при самото създаване се декларира политическа обвързаност, предвид че в официалния документ до нас се говори за "важни заявки, преди старта на предизборни кампании и нови мандати", пишат от Асоциацията. 

Те са категорично отказват да са част от платформа, която не е ясно чии интереси ще защитава и затова прекратява членството си в БКБ, тъй като политиката му вече няма да кореспондира с политиките на БХРА.

БХРА ще продължи да защитава интересите на своите членове и да помага за изработване на политиките в туризма, но без да участва в политически игри. Ние ще продължим да задаваме работещи икономически решения, а не да се опитваме да правим политика на гърба на сектор, който допринася за над 10 на сто от икономиката на страната, допълват още хотелиерите и ресторантьорите в позицията си.